Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aantal leefstijlcoaches dit jaar bijna verdubbeld

Er zijn in Nederland 554 zorgverleners geregistreerd als leefstijlcoach gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit is bijna twee keer zoveel als begin van dit jaar; op 4 januari waren er 293 geregistreerde leefstijlcoaches. Het recente aantal, met als peildatum 2 december jongstleden, staat op de website www.volksgezondheid.info.

Zorgverzekeraars Nederland 18 december 2019

Op deze website is onder andere ook te zien dat de 554 leefstijlcoaches verbonden zijn aan in totaal 810 praktijken waar deze interventie wordt aangeboden. Een zorgverlener kan namelijk in meerdere praktijken werkzaam zijn. Naast een overzichtskaart waarop per gemeente zichtbaar is of er een of meer praktijken zijn die zich geregistreerd hebben als gecombineerde leefstijlinterventie-aanbieder, is er ook een lijst met namen en adressen beschikbaar van die praktijken.

In het basispakket

Vanaf dit jaar is het voor verzekerden mogelijk om hun levensstijl drastisch om te gooien door middel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Zorgverzekeraars vergoeden de GLI vanuit de basisverzekering. In ongeveer 20 (groeps)bijeenkomsten wordt onder leiding van een leefstijlcoach gewerkt aan de gezondheid. Het resultaat na twee jaar is een duurzame gedragsverandering op het gebied van eten en bewegen.

Zorgverzekeraars sluiten zoveel mogelijk contracten

In het belang van hun verzekerden spannen zorgverzekeraars zich maximaal in om met zoveel mogelijk leefstijlcoaches afspraken te maken, bij voorkeur via het contracteren van zorggroepen. Vanaf 1 januari 2020 gaan zorgverzekeraars elkaars afspraken volgen voor de contractering van zorggroepen bij de inkoop van GLI, zoals dat ook gebruikelijk is in de contractering van huisartsen. Alle betrokken partijen zijn blij met deze mogelijkheid, want zorggroepen vroegen al enige tijd om vereenvoudiging van het contracteerproces. Deze maatregel draagt daar in belangrijke mate aan bij.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.