Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

FNV: Honderden jeugdbeschermers naar Den Haag voor cruciaal debat

Enkele honderden jeugdbeschermers uit heel Nederland trekken donderdag 24 november naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag om getuige te zijn van het commissiedebat Jeugdbescherming. De jeugdbeschermers voeren al zeven weken actie en eisen snel een oplossing voor de enorme crisis in hun sector. Als de minister donderdag na het debat nog niet op de eisen van de FNV ingaat door meer geld en menskracht vrij te maken, dan volgen er stevigere acties.

FNV 18 november 2022

Foto: FNV

De druk op minister Weerwind (Veiligheid & Justitie) om na jaren van overleggen, onderzoeken en rapporten nu met echte maatregelen te komen om de crisis in de jeugdbescherming aan te pakken, neemt snel toe. Nadat FNV begin oktober begon met actievoeren, hebben deze week FNV en de jeugdzorgorganisaties aangegeven uit alle overleggen met de overheid te stappen. Ook de Inspecties die met jeugdbescherming te maken hebben, trokken vorige maand aan de bel bij de minister. Zij eisen een crisisaanpak, omdat de overheid volgens hen op dit moment faalt bij de bescherming van kwetsbare kinderen.

Sector in lichterlaaie

Maaike van der Aar, landelijk bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘De sector staat in lichterlaaie, maar de minister komt met een lek emmertje om de boel te blussen. De vraag is wanneer hij eindelijk gaat inzien dat de boel aan het afbranden is en dat de laatste jeugdbeschermers die de sector nog overeind houden, uitgeblust zijn. Er moet nu een reddingsplan komen. En als de minister het niet doet, dan doen we het zelf.’

Actie

FNV voert sinds 10 oktober in toenemende mate actie. De 5000 jeugdbeschermers in Nederland schrapten in eerste instantie een deel van de bereikbaarheidsdiensten en hebben de dienst inmiddels helemaal opgeschort. Ook is het aantal huisbezoeken afgeschaald. Verder heeft FNV samen met de jeugdzorgorganisaties alle medewerkers teruggetrokken uit landelijke overleggen met de overheid.

Eis

FNV eist dat er een landelijke caseloadnorm komt en structureel extra geld vrij wordt gemaakt om meer professionals aan te trekken. Uit een inventarisatie van de vakbond blijkt dat jeugdbeschermers op dit moment gemiddeld achttien gezinnen bijstaan, terwijl uit onderzoek blijkt dat acht tot negen maximaal verantwoord is.

Problemen in hele jeugdzorgketen

Ook op maandag 21 november vindt er een belangrijk debat in de Tweede Kamer plaats over jeugdzorg. Bij dit zogeheten wetgevingsoverleg Jeugd zijn ook jeugdzorgprofessionals uit heel Nederland aanwezig om aandacht te vragen voor de problemen in de hele jeugdzorgketen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.