Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Leusden neemt financiële situatie van aanvragers mee in de beslissing over huishoudelijke hulp

De gemeente Leusden doet vanaf 1 april een dringend beroep op financieel draagkrachtige inwoners om op eigen kosten huishoudelijke hulp in te schakelen. Daarmee wil de gemeente de Wmo-voorziening voor Leusden betaalbaar te houden.

Gemeente Leusden 23 februari 2021

Leusden ziet de aanvragen voor huishoudelijke hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) fors toenemen. Volgens de gemeente komt dat voor een groot deel door de gelijkgetrokken eigen bijdrage, met als gevolg dat inwoners die voorheen de huishoudelijke hulp zelf betaalden nu een beroep doen op de Wmo. Iedereen die via de Wmo huishoudelijke hulp krijgt, betaalt daarvoor een eigen bijdrage. Dat bedrag was voor 2019 inkomensafhankelijk, maar is nu een standaard abonnementstarief van 19 euro per maand. De uitgaven zijn sindsdien met ruim 700.000 euro gestegen. De gemeente kan niet voor iedere oudere de schoonmaakster betalen. Het leidt onvermijdelijk tot bezuinigingen die juist de mensen raken die de hulp het hardste nodig hebben.

Voor eigen rekening

Vier op de tien aanvragers is naar schatting financieel draagkrachtig genoeg om zelf iemand te betalen om het huis schoon te maken en is ook goed in staat om die hulp zonder de gemeente te regelen. Met deze mensen gaat Lariks het gesprek aan in opdracht van de gemeente. Van wie we overduidelijk weten dat ze draagkrachtig genoeg zijn, kan Lariks de aanvraag afwijzen. Zij kunnen hulp krijgen bij het vinden van een geschikte aanbieder voor eigen rekening. Met het laten meewegen van de financiële mogelijkheden van inwoners zoekt de gemeente noodgedwongen de grenzen op. Die beslissing wordt gesteund door de Participatieraad Leusden en de Raad voor Cliëntenparticipatie Leusden.

25 procent stijging

Het aantal Wmo cliënten dat gebruikmaakt van de algemene voorziening hulp bij het huishouden steeg in 2019 met 25 procent. Om de kosten terug te dringen kwam de gemeente eerder al met de zorgorganisaties overeen om het gemiddeld te vergoeden aantal uren binnen de algemene voorziening te verlagen. Vorig jaar betaalde de gemeente bijna 2 miljoen euro voor huishoudelijke hulp.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.