Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Hitte- en eenzaamheidskaart beschikbaar voor alle gemeenten

Hitte vormt een groot risico voor de gezondheid van kwetsbare mensen. Eenzame ouderen lopen daarbij extra risico. Dankzij de hitte- en eenzaamheidskaart kunnen gemeenten en inwoners in één oogopslag zien waar zij in actie moeten komen.

VNG 5 augustus 2020

De timing kon niet beter nu de temperaturen weer flink gaan stijgen. De hitte- en eenzaamheidskaart voor alle Nederlandse gemeenten is vanaf nu te vinden op het dashboard duurzame leefomgeving van waarstaatjegemeente.nl.

Gebruik de kaart voor de risicodialoog

Gemeenten zijn aan de slag met klimaatstresstesten en daarop volgend de risicodialogen. Deze kaart biedt een aanvulling hierop. De hitte- en eenzaamheidskaart is erg geschikt als startpunt voor risicodialogen over hitte en gezondheid. Het is een mooie kans om hitte integraal aan te pakken: voer de risicodialoog met partijen uit het sociale domein, de gebouwde omgeving en de buitenruimte. Door kennis en ervaring te delen en samen te werken, kunnen hitterisico’s beperkt worden. Eenzame ouderen lopen tijdens een hittegolf extra risico op uitdroging en hitteberoertes. Ouderen hebben een lagere dorstprikkel en daardoor minder de neiging te drinken. Sociaal contact is daarom erg belangrijk.

De kaart

Voor deze kaart gebruikten de makers de nieuwe hittekaart gevoelstemperatuur in combinatie met de eenzaamheidskaart uit 2016 van het RIVM, voor het VWS-programma Een tegen Eenzaamheid. Gevoelstemperatuur zegt meer over het risico op hittestress dan luchttemperatuur. Op basis van een matrix komt een score uit per wijkdeel dat aangeeft hoe het gesteld is met de hitte en eenzaamheid. De kaart werd ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, Climate Adaptation Services (CAS) en adviesbureau Tauw in opdracht van het NAS-team (Nationale klimaatadaptatiestrategie). VNG zorgde er mede voor dat de kaart beschikbaar is voor alle 355 gemeenten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.