Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Huisarts die dat wil en kan, mag abortuspil verstrekken

Het wordt voor huisartsen mogelijk om zonder vergunning de abortuspil voor te schrijven. Dat staat in het wetsvoorstel dat de Eerste Kamer dinsdag 6 december heeft aangenomen. In maart 2022 was het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer aangenomen.

Landelijke Huisartsen Vereniging 7 december 2022

Naar verwachting gaat de wet in januari 2023 in, wanneer het in de Staatscourant is gepubliceerd. Tot die tijd mag u de abortuspil nog niet voorschrijven, omdat het tot de officiële bekendmaking nog onder de huidige wetgeving valt.

Abortuspil valt onder extra aanbod

Huisartsen die dat willen, kunnen de abortuspil na bekrachtiging van de wet veilig en effectief voorschrijven. Het voorschrijven van de abortuspil valt niet onder basishuisartsenzorg, maar is extra aanbod. U kunt deze zorg bieden als u dat wilt en u zich daartoe bekwaam acht.

Omdat medicamenteuze zwangerschapsafbreking onder het extra aanbod valt, maakt het NHG geen scholing. Dat doet de expertgroep SeksHAG. Het NHG past het standpunt uit 2016 aan, waarin nog wordt gesteld dat het verstrekken van de abortuspil zonder vergunning door de huisarts verboden is.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.