Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

Re-integratieproject met groot succes

Het re-integratieproject Turn-Over is in februari 2017 gestart met negen kandidaten vanuit de gemeente Den Helder. Turn-Over is een project om jongeren door middel van sporten, met name de rugbysport, en zeer intensieve begeleiding naar werk en/of school terug te leiden.

Gemeente Den Helder 2 augustus 2017

Het resultaat van het eerste project is met een slagingspercentage van 90% succesvol. Na de eerste fase van twaalf weken is het de bedoeling dat kandidaten uitstromen naar een werkervaringsplek en vervolgens naar betaald werk. Nu al zijn er echter vier van de negen kandidaten uitgestroomd naar betaald werk!

In de ochtend wordt er intensief gesport en in de middag wordt er gewerkt aan de re-integratie, door o.a. sollicitatiegesprekken, aanleren van werknemersvaardigheden en individuele gesprekken.

Locatie van het project is de rugbyclub van Den Helder. De rugbysport leert de jongeren met respect met elkaar om te gaan. Daarnaast is rugby een echte teamsport. Daardoor leren de jongeren met elkaar samen te werken en goed met een ander te communiceren. Vaardigheden die ook door een werkgever worden gevraagd.

Het project is met name bedoeld voor jongeren (ook oudere jongeren) die een detentieverleden hebben en/of forse gedragsproblematiek. Desnoods worden jongeren thuis opgehaald als men niet op komt dagen en is de begeleider vanuit Turn-Over dag en nacht bereikbaar. Dit is één van de succesfactoren geweest voor het slagen van het project.

Wethouder Pieter Kos: “We zijn heel bij met dit resultaat. Het is niet alleen voor de betreffende jongeren succesvol, maar ook voor de maatschappij waar zij deel van uit maken. Doordat deze jongeren uitstromen naar werk betekent dat zij niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.”

Naast de vier succesvolle kandidaten zijn er drie uitgestroomd naar een werkervaringsplek (met zicht op betaald werk), een kandidaat is vanwege een verhuizing naar een andere gemeente uitgestroomd en een andere kandidaat wordt nog begeleid richting een passende dagbesteding. Bijzonder is dat drie jongeren uitstromen richting de zorg. Zo zijn er twee jongeren aan de slag bij ’s Heeren Loo, een zorgorganisatie in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze jongens zijn werkzaam als groepswerker en worden ook geschoold door ’s Heeren Loo.

Op dit moment biedt Turn-Over nog nazorg aan alle deelnemers en is er wekelijks een terugkomdag, zodat zij ook duurzaam kunnen uitstromen. Het is de bedoeling om na de zomer in Den Helder met een nieuwe groep te starten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.