Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Resultaten onderzoek naar administratieve lasten contractdiversiteit

Gedurende de periode oktober/november 2020 heeft het Ketenbureau i-Sociaal Domein een onderzoek uitgevoerd om de administratieve lasten, veroorzaakt door diversiteit in de contracten voor Jeugdzorg en Wmo, in kaart te brengen bij zowel opdrachtgevers als zorgaanbieders. Dit onderzoek, uitgevoerd via een online vragenlijst, heeft tot een groot aantal antwoorden uit het veld geleid, iets waarvoor wij de vele invullers dan ook dankbaar zijn. In totaal zijn 108 gemeenten (verdeeld over individueel deelnemende gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden), 99 zorgaanbieders in de Wmo en 124 zorgaanbieders in de Jeugdzorg vertegenwoordigd in de resultaten.

i-Sociaal Domein 16 december 2020

Het onderzoek naar de administratieve lasten is gekoppeld aan het project Afsprakenkaart. Dit project heeft als doel om de administratieve lasten die worden veroorzaakt door contractdiversiteit in de Jeugdzorg en de Wmo omlaag te brengen. Dit voor zowel opdrachtgevers, zoals gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden, als voor zorgaanbieders. De resultaten uit het onderzoek worden dan ook gebruikt om het project Afsprakenkaart te onderbouwen en aan te geven waar het meeste aandacht aan moet worden gegeven.

Uitkomsten

De vragen van het onderzoek zijn verdeeld in vragen voor zorgaanbieders en vragen voor opdrachtgevers. Alle vragen gaan in op één (mogelijke) administratieve last en vragen de invuller om hun indruk van deze last een score te geven van 1 tot en met 5, waarbij 1 staat voor weinig tot geen last en 5 voor heel veel last. Daarnaast zijn de vragen nog opgesplitst in Jeugdzorg en Wmo, zodat we de lasten per wet apart in kaart konden brengen. Dit heeft geleid tot enkele bijzondere uitkomsten. Alle conclusies en resultaten zijn te vinden in het onderzoeksrapport. Dit kunt u vinden binnen deze groep via de knop bestanden en dan de map onderzoek. Naast het onderzoeksrapport hebben we ook de volledige set met onderzoeksresultaten ter download aangeboden. Deze is geanonimiseerd zodat de ingevulde gegevens niet te herleiden zijn naar individuele invullers.

Een paar interessante uitkomsten die ik hier al met u wil delen zijn de volgende:

  • Bij alle vragen, zowel bij zorgaanbieders als bij opdrachtgevers, bleek dat de contractdiversiteit in de Jeugdzorg tot hogere administratieve lasten leidt dan de contractdiversiteit in de Wmo.

  • Opdrachtgevers geven aan veel lasten te ervaren bij het opstellen van nieuwe contracten, waar het gaat om het vaststellen van de afspraken voor de administratieve afhandeling van de zorg. Voor de Wmo kwam hier een score uit van 3,32 en voor de Jeugdzorg een score van 3,60.

  • Zorgaanbieders geven aan de verschillen tussen hun contracten als erg hoog te ervaren. Voor de Wmo geven zij een 3,17 en voor de Jeugdzorg een 3,52.

  • Niet alleen geven zorgaanbieders aan dat zij de verschillen tussen contracten groot vinden, maar ze ervaren er ook aanvullende administratieve lasten door, bijvoorbeeld doordat systemen en processen aan moeten worden gepast om alles te ondersteunen. Voor de Wmo geven zij daarvoor een 2,84, maar voor de Jeugdzorg maar liefst een 3,41.

Conclusies

Het onderzoek heeft aangetoond dat contractdiversiteit bestaat en dat dit ook echt tot diverse administratieve problemen leidt. Niet alleen bij zorgaanbieders, maar ook bij de opdrachtgevers. De problemen die we hebben aangetoond worden verder gebruikt als input voor het project Afsprakenkaart, zodat dat project zich volledig gaat richten op de zwaarste ervaren problemen. Op die manier verwachten wij dat de Afsprakenkaart dan ook echt een impact gaat hebben op de aangetoonde administratieve lasten. Om dit verder te bewijzen zullen we dan ook het onderzoek volgend jaar herhalen bij opdrachtgevers en zorgaanbieders die de Afsprakenkaart in gaan zetten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.