Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Top 5 best gelezen artikelen uit september

Welke artikelen heeft u afgelopen maand het meest gelezen? Zorg&Sociaalweb stelde een overzicht samen van de vijf best gelezen artikelen uit september. Met aandacht voor verandering in de ggz, autisme als verlegenheidsdiagnose, het Zorgprestatiemodel en de Utrechtse regionale samenwerking in de jeugdzorg

Zorg&Sociaalweb 30 september 2020

1. Verlegenheidsdiagnoses in de psychiatrie: het autismekonijn - Peer van der Helm

Het aantal diagnoses van autisme in kinderen neemt snel toe, sommigen hebben het over een ‘autismevloedgolf’. In de VS (over Nederland zijn geen cijfers bekend) is het aantal diagnoses volgens het Centre of Disease Control sinds 2000 met 50% gestegen. Bijna 1% van de bevolking zou autisme hebben. De maatschappelijke kosten in de VS komen boven de 126 biljoen dollar per jaar en overal komt autisme als een konijn uit een hoge hoed. Het is echter de vraag of al deze diagnoses correct zijn.

Lees het hele artikel Verlegenheidsdiagnoses in de psychiatrie: het autismekonijn

2. De behandeling van extreme terugkerende anorexia: nieuwe inzichten - Peer van der Helm

Extreme terugkerende anorexia is de meest dodelijke psychische aandoening die we kennen. Naar schatting overlijdt tussen de 10 en 20% van alle cliënten. Behandelaren en medewerkers in de GGZ en jeugdzorg staan vaak met hun handen in het haar. Anorexia komt het vaakst voor bij jonge meisjes en vrouwen. Waar in het verleden met een beschuldigende vinger naar de mode-industrie en het slankheidsideaal werd gewezen komen nieuwe inzichten tot een andere conclusie.

Lees het artikel De behandeling van extreme terugkerende anorexia: nieuwe inzichten

3. Tiendelige podcastserie 'Hoe de GGZ verandert' gelanceerd​ - Carlijn Welten & Zorg&Sociaalweb

Het moet anders in de GGZ. Meer aandacht voor de omgeving van een patiënt, en minder voor lineair medisch denken. Verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst, maar de taal van nu. Dat was voor oud-hockeyinternational en aankomend jeugdpsychiater Carlijn Welten reden de tiendelige podcastserie 'Hoe de ggz verandert' op te nemen. Voor deze serie ging Carlijn op zoek naar de veranderingsthema's in de GGZ en sprak ze mensen die deze thema's doorleven, zoals Jim van Os, Bert Wienen en de ervaringsdeskundigen van Yes We Can Clinics.

Lees het artikel Tiendelige podcastserie 'Hoe de GGZ verandert' gelanceerd​

4. Regionaal samenwerken in de jeugdzorg: ervaringen uit de Utrechtse praktijk - Matthijs van Dam & Rozemarijn van Grieken

Sinds april werken zestien Utrechtse gemeenten op het gebied van specialistische jeugdhulp bovenregionaal samen met het samenwerkingsverband Yeph, bestaande uit jeugdzorgaanbieders Youké, Pluryn en ’S Heeren Loo. Met behulp van een expertiseteam in de regio’s willen Yeph en de gemeenten kwetsbare kinderen in moeilijke situaties met multiproblematiek de zorg bieden die zij nodig hebben, zoveel mogelijk in hun eigen omgeving. Niet woorden als ‘concurrentie’ of ‘aanbesteden’, maar ‘dialoog’ en ‘doelen’ spelen een sleutelrol in deze bovenregionale samenwerking. Wat zijn de voor- en nadelen van regionaal samenwerken? Hoe betrekken zij de familie en wijk in hun samenwerking? Welke problemen heeft de samenwerking voor hen opgelost, en welke juist niet? Een Interview met Eelco Eerenberg (wethouder gemeente Utrecht) en Lieke van Domburgh (Transformatiemanager bij Yeph) over hun ervaringen met regionaal samenwerken in de Utrechtse jeugdzorg.

Lees het artikel Regionaal samenwerken in de jeugdzorg: ervaringen uit de Utrechtse praktijk

5. Bekostiging van de GGZ: de sector bekent kleur - Niels Uenk

De wijze waarop zorg wordt afgerekend – de bekostigingsvorm – is één van de belangrijkste sturende elementen in afspraken tussen financiers en zorgverleners. In het gemeentelijke zorgdomein zijn verschillende vormen in gebruik en de discussie over de ‘beste’ bekostigingsvorm duurt voort. In 2022 wordt in de ‘volwassenen’ GGZ (hierna: ‘GGZ’) en forensische zorg een nieuw bekostigingsmodel ingevoerd: het zorgprestatiemodel. Gemeenten hebben hier niet rechtstreeks mee te maken, maar toch is het relevant om te reflecteren op deze ontwikkeling in dit voor gemeenten aanpalende zorgveld. Welke beweging maakt men in de niet-gemeentelijke GGZ, en hoe verhoudt zich dit met de stappen die gemeenten hebben gezet ten aanzien van de bekostiging van jeugd-GGZ en andere gemeentelijke zorgtaken?

Lees het artikel Bekostiging van de GGZ: de sector bekent kleur​

Andere leestips uit september

Gaat het wetsvoorstel om de Jeugdwet te herzien ook oplossen wat het belooft op te lossen? Volgens Jeugdzorg Nederland-voorzitter Hans Spigt gaan de plannen (nog) niet ver genoeg om het jeugdstelsel te repareren: "Geen emmertjes meer onder de plekken waar het lekt, maar een structurele oplossing voor alle grote knelpunten." Lees het artikel Regionale samenwerking: regel het nog een keer, maar nu goed.

Het is 25 jaar geleden dat het pgb werd ingevoerd. In die kwart eeuw heeft het pgb zich gemanifesteerd als een uitgelezen manier om de keuzevrijheid van zorgbehoevenden te waarborgen, maar heeft het ook kritiek te verduren gehad. In het eerste deel van de vijfdelige serie '25 jaar pgb' blikken Per Saldo-oprichter Aline Molenaar en historicus Paul van Trigt terug op het ontstaan van het pgb. Lees het artikel Het persoonsgebonden budget: 25 bewogen jaren​.

In het jeugddomein wordt regelmatig gedebatteerd over een organisatieverandering. Het debat wordt echter vooral gedomineerd door de vorm, en niet de inhoud. Dat stellen Berenschot-adviseurs Marijke Synhaeve, Philip van Veller en Bob Kersten. In dit magazine schetsen zij de tekortkomingen van het huidige debat en drie actiepunten om het debat bij te sturen. Lees het artikel Het jeugdzorgdebat anno 2020: vorm boven inhoud​.

Vanaf 1 januari kunnen GGZ-cliënten zorg vanuit de Wlz krijgen. Daarvoor is wel een indicatiestelling nodig, en de aanleveringsdeadline ligt al op 1 oktober. Wat moet u weten, en wat moet u regelen? Teun Oosterbaan van The Beagle Armada maakte voor u een overzicht. Lees het artikel GGZ naar Wlz: wat moet u weten, wat moet u doen?​

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.