Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort bij alle rechtbanken

Advocaten kunnen vanaf 27 juni 2022 altijd en overal het digitale zaaksdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank. Na een succesvolle pilot bij de rechtbank Gelderland kunnen advocaten zich nu bij alle rechtbanken aanmelden om toegang te krijgen tot hun digitale verplichtezorgdossiers.

Rechtspraak.nl 14 juni 2022

Advocaten ontvangen na aanmelding een e-mail van de rechtbank als ze kunnen inloggen in Mijn Rechtspraak om het digitale verplichtezorgdossier te bekijken. Ze kunnen dan alle stukken van een zaak bekijken en downloaden. Via het portaal kunnen advocaten ook eenvoudig stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie.

Prettig: alle stukken op een centrale plek

Aan de pilot bij de rechtbank Gelderland namen zo'n 70 advocaten deel. Marten Kok is één van die advocaten. Hij ervaart het werken met Mijn Rechtspraak als positief. 'Het webportaal werkt niet ingewikkeld. Het is vooral prettig dat alle stukken en communicatie over de zaak op een centrale plek staan. Een verzoek om contra-expertise of je standpunt dat je vooraf kenbaar wilt maken, kun je zo uploaden in het webportaal. Tegen collega-advocaten zou ik willen zeggen: stap in en doe mee met de faciliteiten die de Rechtspraak biedt. Zo kunnen we samenwerken om het webportaal in de toekomst verder te ontwikkelen.'

Aanmelden voor communiceren via webportaal

Advocaten die het digitale Wvggz-, Wzd- en Wfz-zaaksdossier willen inzien en digitaal willen communiceren, kunnen zich nu al aanmelden bij de rechtbank die hun zaken behandelt. Vanaf 27 juni staan de digitale dossiers dan voor hen klaar. Een online handleiding (pdf) is beschikbaar om advocaten zo goed mogelijk op weg te helpen in het webportaal.

Project Digitale Toegang

Digitaal communiceren in verplichtezorgzaken is onderdeel van het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Daarmee wil de Rechtspraak in de komende jaren eenvoudige digitale toegang realiseren voor alle rechtzoekenden en proces-vertegenwoordigers in civiel recht en bestuursrecht. Naast verplichtezorgzaken kunnen advocaten al beslagrekesten digitaal indienen. Daarnaast wordt op dit moment digitaal procederen bij enkele gerechten beproefd in gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding en hoger beroep rijksbelastingzaken. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.