Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verschillen arbeidsdeelname onder G4 grootst binnen Den Haag en Rotterdam

De verschillen in arbeidsparticipatie per buurt in de vier grootste gemeenten waren in 2020 het grootst in Den Haag en Rotterdam. Hierna volgde Amsterdam, en in Utrecht waren de verschillen het kleinst. Gemiddeld per buurt was de arbeidsdeelname het laagst in Den Haag en Rotterdam (63 en 64 procent). Daarna volgden Amsterdam (68 procent) en Utrecht (72 procent).

Centraal Bureau voor de Statistiek 3 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Elk van de G4 kende buurten met een erg lage en erg hoge arbeidsdeelname. Deze buurten onderscheiden zich vaak wat betreft leeftijdsopbouw. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar het verschil in arbeidsdeelname in de buurten van de vier grootste Nederlandse gemeenten. 

In delen Schildersbuurt arbeidsparticipatie minder dan vijftig procent

De Haagse buurten met de laagste arbeidsdeelname zijn Schildersbuurt Noord en Schildersbuurt Oost. In deze buurten werkte 47 procent van de 15- tot 75-jarigen. De hoogste arbeidsdeelname kenden Binckhorst en Riethorst. Hier werkte 77 procent van de 15- tot 75-jarigen. Dat de arbeidsdeelname in de laatste twee buurten zo hoog is, hangt samen met het aandeel 25- tot 45-jarigen, dat hier een stuk hoger was dan gemiddeld voor de buurten in Den Haag. Gemiddeld lag in Den Haag de arbeidsdeelname van 25- tot 45-jarigen bijna anderhalf keer zo hoog als die van de overige 15- tot 75-jarigen.

Arbeidsdeelname Rotterdam het hoogst in Zestienhoven

De Rotterdamse buurten met de laagste arbeidsdeelname waren Zuiderpark (43 procent) en Feijenoord (50 procent). In Zuiderpark woonden naar verhouding weinig 25- tot 45-jarigen. In Feijenoord is dit niet het geval. Ook in de Rotterdamse buurten lag de arbeidsdeelname van 25- tot 45-jarigen gemiddeld iets minder dan anderhalf keer zo hoog als die van de overige 15- tot 75-jarigen. Zestienhoven was de buurt met de hoogste arbeidsdeelname (84 procent). 

Hoog aandeel jongeren in diverse buurten in Amsterdam met lage participatie

In Amsterdam, van de G4 de stad met de meeste buurten, hadden zes buurten een arbeidsdeelname van minder dan 50 procent). In drie ervan (Parooldriehoek, Lucas/Andreasziekenhuis en omgeving en Zeeburgereiland Zuidoost) was het aandeel 15- tot 25-jarigen relatief hoog. In de drie overige (Amsterdamse Poort, Tuindorp Amstelstation en Bijlmermuseum Noord) geldt dit niet, maar was wel het aandeel 25- tot 45-jarigen laag. Gemiddeld lag de arbeidsdeelname van 25- tot 45-jarigen aanzienlijk lager dan van de 15- tot 25-jarigen en de 45- tot 75-jarigen. De Amsterdamse buurt met de hoogste arbeidsdeelname was Woon- en Groengebied Sloterdijk (88 procent). Het aandeel 25- tot 45-jarigen was hier met 80 procent relatief hoog. 

Drie buurten in Utrecht Overvecht met lage arbeidsparticipatie

Utrecht kende vijf buurten met een lage arbeidsdeelname (22 tot 57 procent). In Galgenwaard en omgeving en Utrecht Science park was het aandeel 15- tot 25-jarigen verhoudingsgewijs hoog. In de drie buurten Neckardreef en omgeving, Tigrisdreef en Zambesidreef week de leeftijdsopbouw niet veel af van de overige buurten in Utrecht. In de buurt Hoog Catharijne NS en Jaarbeurs was de arbeidsdeelname met 86 procent het hoogst.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.