Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

‘Wonen en zorg is geen links of rechts verhaal’

Zet deze opgave hoog op de lokale politieke agenda! Die oproep doet de Taskforce Wonen & Zorg in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in de lente van 2022.

Taskforce Wonen en Zorg 17 november 2021

Eens, zegt PvdA-fractievoorzitter Ingrid Brilleman. “Als we maar niet verzanden in nóg meer papieren plannen. Houd het klein en dichtbij. De beste oplossingen zijn vaak simpele oplossingen.”

Ingrid Brilleman weet waar ze over praat. Naast fractievoorzitter in Borsele is ze beleidsmedewerker maatschappelijke zorg bij de gemeente Reimerswaal. “Elke politicus of ambtenaar die z’n leefomgeving kent, weet wat er gaande is. Dit is geen links of rechts verhaal, het is belangrijk voor álle inwoners en dus politiek overstijgend. Wonen is een punt van aandacht in elk partijprogramma; als PvdA leggen we het accent op de sociale kant en bijzondere doelgroepen. Op een heel praktische en concrete manier, daar hou ik van!”

Systeem gaat nog altijd voor de mens

“Je ziet dat er nog steeds enorm veel beleidsstukken worden geproduceerd die nauwelijks een relatie hebben met de mensen om wie het gaat. In al die documenten staat dat de ‘mens centraal’ staat, maar in de praktijk is het systeem nog altijd leidend. Met alle belemmeringen van dien. Hoe het anders kan?” Bevlogen somt ze op: “Minder bureaucratie, korte lijntjes, beter samenwerken, oprechte aandacht voor een ieder, eenvoudig en dichtbij. En ja, dan zit het soms in heel kleine dingen, zoals een verwenmoment voor mantelzorgers. Dan hoor ik sommige bestuurders al denken ‘wat een getrut’ maar dat is wel waar het om gaat. Ga de dorpen in, luister en kijk goed wat er gebeurt, maak plannen samen met de inwoners en lokale organisaties. Het mes snijdt aan twee kanten: de mensen worden er gelukkiger van en uiteindelijk is het nog goedkoper ook.”

Ouderen niet wegstoppen

Ingrid mag dan wars zijn van visiestukken, haar eigen visie op het probleem is glashelder. “Om te beginnen, waarom worden onze ouderen weggestopt in verpleeghuizen, of zelfs gesloten afdelingen? De kloof tussen het verpleeghuis en thuis is veel te groot. De bewoners worden er goed verzorgd, gewassen, aangekleed en gevoed, maar er moet veel meer aandacht zijn voor sociaal welzijn. Er kan zoveel meer dan je denkt. Zeker met de digitale middelen van nu. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik een GPS tracker voor mensen met dementie, zodat zij veilig even weg kunnen lopen. Dat doet zoveel voor hun eigenwaarde. Denken vanuit de mens, hoe moeilijk kan het zijn?”

Midden in de samenleving

Doelgroepen gescheiden houden en apart huisvesten is niet de oplossing, volgens Ingrid. “Ontmoeting en samenleven met anderen wel. Er zouden veel meer open wooncomplexen moeten zijn, midden in de wijken, met bewoners van allerlei leeftijden en achtergronden. Studenten die er goedkoop mogen wonen en als tegenprestatie wat zorg op zich nemen, scholieren die stage lopen bij ouderen, mantelzorgers die elkaar ontmoeten, dagbesteding zonder indicatie voor alle omwonenden. Zo hebben we in een aantal dorpen kleinschalige woonlocaties voor mensen met psychiatrische problemen die, ondanks de aanvankelijke huiver, er inmiddels helemaal bij horen in de wijken. En vier kerken hebben samen een thuiszorgorganisatie opgericht, met vele tientallen vrijwilligers. Kijk, dan kun je echt iets betekenen, mensen kunnen langer thuis wonen en zwaardere, langdurige zorg wordt nog even uitgesteld. En daar gaat om!”

De toenemende vergrijzing in Nederland schreeuwt om integrale oplossingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Dat vraagt om actie. Nu! De gemeenteraadsverkiezingen in 2022 bieden gemeenten de kans het onderwerp hoog op de politieke agenda te zetten. De Taskforce ontwikkelde een pamflet over het waarom en hoe gemeenten het verschil kunnen maken.

Bekijk hier het pamflet voor de gemeenteraadsverkiezingen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.