Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Sneller op weg naar een duurzame ouderenzorg

De opwarming van de aarde en de ontwikkelingen van de klimaatcrisis gaan sneller dan gedacht. Alle zorgorganisaties moeten hun bijdrage leveren om onze samenleving duurzaam te maken en de zorg te vergroenen. Er zijn al vele voorbeelden van zorgorganisaties die hard werken aan het behalen van de Klimaatdoelen. De publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat verschillende van deze duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien.

ActiZ 19 juli 2022

Rapporten

Rapporten

De ene organisatie investeert bewust in verduurzaming van het zorgvastgoed door CO2-reductie en de energietransitie, denk aan isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. De andere zorgorganisatie richt zich op een groene en gezonde leefomgeving, lokale inkoop en gezonde voeding.

Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst

De publicatie 'Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst' laat zien dat er al veel gebeurt en dat is mooi en hard nodig. Met 21 voorbeelden van zorgorganisaties uit het hele land, ingedeeld in vier verschillende categorieën, willen we je inspireren en enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid in je organisatie.

Download de publicatie

ActiZ publicatie Duurzame Toekomst

Aanjagen van actie

Verduurzaming is geen gemakkelijke klus. Het vraagt om investeringen én het maken van keuzes over de uitvoering van duurzame maatregelen. De stevige verduurzamingsopgave vraagt om versnelling. ActiZ probeert leden zo veel mogelijk te ondersteunen om de versnelling als sector (verder) in te zetten. 

Bestuurlijk lef is nodig

Volgens Marcel van Woensel, zorgbestuurder bij Van Neynsel en lid van de ActiZ-kerngroep Wonen en Zorg, is naast versnelling ook bestuurlijk lef nodig, 'want er is nog een berg werk te verzetten'. Tijdens het Rondetafel-diner Verduurzaming Zorgvastgoed van Achmea sprak Van Woensel samen met 40 zorgbestuurders specifiek over de uitdagingen bij het verduurzamen van vastgoed (1). Voor alle zorginstellingen betekent dit een financiële en organisatorische uitdaging. Dat weet Van Woensel maar al te goed, maar hij ziet ook dat we geen andere keuze meer hebben. Want: ‘De stapjes die we zetten gaan niet snel genoeg. We moeten van ‘wat leuk dat u een energieneutraal gebouwd hebt’ naar ‘waarom heeft u geen energieneutraal gebouw?’ Dat is de uitdaging voor de komende tijd.’

Lokaal voedsel

Een van de voorbeelden in de publicatie is het Groene Verpleeghuis op Texel, een initiatief van zorgorganisatie Omring. Het Groene Verpleeghuis wordt een volledig duurzaam en gezonde woonzorglocatie: het groenste verpleeghuis van Nederland. Samen met MVO Nederland maakte Omring een plan om samen te werken met lokale boeren voor de voedselvoorziening voor het verpleeghuis. Door deze samenwerking hoeft het voedsel geen grote afstanden af te leggen en de boer is verzekerd van een afzetmarkt. Hierdoor zijn investeringen in duurzaamheid niet meer zo risicovol. In deze radio-uitzending van het programma Smaakmakers op NPO Radio 1 vertelt Frido Kraanen, bestuurder bij Omring en initiatiefnemer, hier meer over (2).

Bronnen

  1. https://www.zorgvisie.nl/niet-verduurzamen-van-vastgoed-gaat-zorgplicht-onder-druk-zetten/

  2. https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spraakmakers/f86e5018-1416-45de-acf3-28c60a5f0c9f/2022-06-28-louise-vet-en-frido-kraanen-over-hoe-je-boeren-kunt-stimuleren-duurzamer-te-gaan-produceren

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Lieke van de Camp