Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Waarom een dementievriendelijke gemeente?

Wies Arts
24 februari 2018

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

Nederland is aan het vergrijzen. Eén van de grootste maatschappelijke uitdagingen die in het verlengde hiervan ligt, is de toename van het aantal mensen met dementie. In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Op dit moment hebben ruim 270.000 mensen in Nederland dementie, en de verwachting is dat dit in 2040 ruim 500.000 mensen zullen zijn. In de provincie Noord-Brabant zal het aantal mensen met dementie stijgen naar 83.000 in 2040, ten opzichte van 39.000 in 2015.

Het beleid dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, vraagt meer van de ouderen, maar ook van hun mantelzorgers. 70% van de mensen met dementie woont thuis en als gevolg van het veranderende overheidsbeleid is de verwachting dat dit in 2040 zelfs 80% zal zijn. Hiermee groeit met de dag de urgentie om aan de slag te gaan met het waarborgen van de kwaliteit van leven van zowel mensen met dementie als van hun mantelzorgers.

De beeldvorming rond dementie is overwegend negatief. Dat blijkt ook uit onderzoek. Vaak wordt gefocust op de laatste fase van het ziekteproces, terwijl die periode relatief een klein deel uitmaakt van het totale proces (gemiddeld twee van de totale acht tot tien jaar). Men gaat te vaak voorbij aan het gegeven dat mensen met dementie nog vele jaren zelf in staat zijn om regie te houden en hun kwaliteiten in te zetten. Uiteraard zijn er aan dementie veel en grote problemen verbonden maar dat wil niet zeggen dat alles kommer en kwel is. Op diverse verrassende wijzen en in verschillende vormen wordt getracht om het taboe rond dementie te doorbreken. Dit gebeurt al op verschillende plekken in diverse dementievriendelijke gemeenten.