Cursussen van Zorg&Sociaalweb worden verzorgd door Berghauser Pont Academy.
INCOMPANY
Wilt u een cursus incompany volgen? Neem contact op met Crescens Akkermans.
Crescens Akkermans
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
06 10 71 90 78
crescens@berghauserpont.nl
Jeugdwet en Wet Passend Onderwijs: samenhang en afbakening
31 maart 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en helder beeld en inzicht in de wettelijke kaders van de Jeugdwet en de Wet Passend Onderwijs, de afbakening tussen beide wetten en de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten en het onderwijs. Ook komen de verschillende werkwijzen binnen het onderwijs en de jeugdhulp uitgebreid aan de orde. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Afbakening zorgspecifieke wetgeving
6 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert in deze materie en ervaren docent een compleet en duidelijk overzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet. U krijgt inzicht in de wet- en regelgeving en de belangrijkste, actuele jurisprudentie.
Lees meer >
E-cursus afbakening zorgspecifieke wetgeving en praktijkmiddag afbakening zorgspecifieke wetgeving
6 april 2023
Tijdens deze e-cursus en praktijkmiddag krijgt u een totaaloverzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en heeft u kennis en inzicht gekregen in specifieke afbakeningsregels tussen de verschillende zorgwetten. Tevens krijgt u juridische tools om afbakeningsproblemen en rechtsvragen op pragmatische en juridische houdbare wijze op te lossen. Ook de actuele rechtspraak zal tijdens de praktijkmiddag aan de orde komen.
Lees meer >
De belangrijkste maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo
6 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk beeld over de meest voorkomende en belangrijkste maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo. Tevens weet u met betrekking tot de meest aangevraagde maatwerkvoorzieningen wat de afwegingsgronden zijn om tot de betreffende maatwerkvoorziening te komen. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De rol en verantwoordelijkheid van ouders in de Jeugdwet
12 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden van ouders en overheid bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. U krijgt goed inzicht in de rechten en plichten behorend tot het uitoefenen van het ouderlijk gezag en de verschillende dimensies van de verantwoordelijkheden bij de opvoeding zoals de dagelijkse en pedagogische verantwoordelijkheid, de juridische verantwoordelijkheid en de ‘zijnsverantwoordelijkheid’.
Lees meer >
De AVG en de basisregistraties van de publieke sector
13 april 2023
De cursus AVG en de basisregistraties van de publieke sector geeft inzicht in het stelsel van de basisregistraties en de verhouding met de AVG.
Lees meer >
Verdiepingscursus Participatiewet
13 april 2023
Tijdens deze Verdiepingscursus Participatiewet wordt ingegaan op een aantal onderwerpen die in de Basiscursus Participatiewet al kort zijn behandeld. Aan de hand van een aantal actuele thema’s wordt de Participatiewet in deze verdiepingscursus nader belicht. Daarbij is veel aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en recente jurisprudentie.
Lees meer >
Verdiepingscursus Wlz
14 april 2023
Tijdens de Verdiepingscursus Wlz wordt verder en dieper ingegaan op de onderwerpen die in de Basiscursus Wlz worden behandeld. De Wlz wordt in deze verdiepingscursus voornamelijk behandeld vanuit een juridisch perspectief waarbij veel jurisprudentie wordt besproken via casussen.
Lees meer >
Masterclass Bijzondere Bijstand
18 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert en ervaren docent in de bijzondere bijstand een compleet en helder overzicht van de structuur van de wet, het systeem van de beoordeling, de belangrijkste jurisprudentie en de laatste, actuele ontwikkelingen rondom de bijzondere bijstand. Ook worden bestaande knelpunten in de uitvoering samen met u besproken en de mogelijkheden hoe hier mee om te gaan. Aan de hand van vele casussen en het boek De bijstand in praktijk wordt uw probleemoplossend vermogen bevorderd zodat u problemen die zich in de praktijk kunnen voordoen snel en zelfstandig kunt oplossen.
Lees meer >
Basiscursus WvGGZ voor zorgmedewerkers
19 april 2023
Tijdens deze cursus wordt u compleet en goed op de hoogte gebracht van de WvGGZ en het onderscheid met de Wet Zorg en Dwang. U leert over de vele procedures die in de wet zijn geregeld. U krijgt tevens kennis van de eisen en voorwaarden, die aan het uitvoeren van verplichte zorg worden gesteld en de “do’s and don’t s” en weet u hoe uw besluitvormingsproces dient te verlopen bij het al dan niet toepassen (of beëindiging) van verplichte zorg.
Lees meer >
De positie van zorgaanbieders in het sociaal domein bij gemeentelijke toezicht en handhaving
20 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van twee experts in deze materie een overzicht van het complete proces vanaf contractering tot een eventuele terugvordering. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden en casussen wordt gedurende de dag stilgestaan bij de eisen die aan zorginstellingen mogen worden gesteld en de toezichtsbevoegdheden van gemeenten. In het bijzonder wordt ingegaan op belangrijke valkuilen zoals de exacte kwalificaties van het personeel, de specifieke omschrijving van de te leveren zorg en de eisen die aan een verbeterplan mogen worden gesteld.
Lees meer >
Eigen Kracht
21 april 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van de juridische kaders en het begrip eigen kracht in de Wmo 2015 en de Jeugdwet en hoe eigen kracht toe te passen in de praktijk. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht: reikwijdte, werking en onderscheid
11 mei 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een ervaren docent en expert in deze materie een compleet en helder beeld van zowel de Algemene wet bestuursrecht als de Gemeentewet. U weet wanneer en in welke situaties beide wetten van toepassing zijn en hoe deze wetten zich onderscheiden van elkaar. Na het volgen van deze cursus kunt u de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De bewaking van zorgkwaliteit in het sociaal domein voor gemeenten
11 mei 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert in deze materie een overzicht van het complete proces vanaf contractering tot een eventuele terugvordering. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden en casussen wordt gedurende de middag stilgestaan bij de eisen die aan zorginstellingen mogen worden gesteld en de toezichtsbevoegdheden van gemeenten. In het bijzonder wordt ingegaan op belangrijke valkuilen zoals de exacte kwalificaties van het personeel, de specifieke omschrijving van de te leveren zorg en de eisen die aan een verbeterplan mogen worden gesteld.
Lees meer >
De toekomst van zorgvastgoed: renovatie, herbouw en verduurzaming
16 mei 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van ervaren docenten en experts in deze materie een compleet en duidelijk overzicht van alle relevante aspecten die spelen bij renovatie, sloop, herbouw en verduurzamen van zorgvastgoed. U leert welke voorbereidingen u moet treffen en welke stappen u moet ondernemen om tijdig uw zorgvastgoed te renoveren, herbouwen en te verduurzamen. Na het volgen van deze cursus bent u volledig op de hoogte om alles in werking te zetten en zo te zorgen dat uw zorgvastgoed tijdig klaar is voor een duurzame toekomst.
Lees meer >
Masterclass Gegevensverwerking in het sociaal domein
16 mei 2023
Tijdens deze cursus krijgt u kennis en informatie om te adviseren bij gegevensverwerking en -uitwisseling in het sociaal domein. U wordt op de hoogte gebracht om werkprocessen in te richten en bent na het volgen van deze cursus deskundig om de rechten van de betrokkenen te waarborgen, zodat binnen de kaders van de wet gegevens uit gewisseld worden met behoud van het vertrouwen van burgers. Ook wordt u op de hoogte gebracht van de actuele stand van zaken van de nieuwe wetgeving waaronder de Wet aanpak meervoudige problematiek (Wams) en de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (mocht die doorgang vinden).
Lees meer >
Toekennen van maatwerkvoorzieningen
16 mei 2023
Tijdens deze cursus leert u het complete proces van het toekennen van een (maatwerk)voorziening en de juridische aspecten daarvan. U leert de afbakening met voorliggende voorzieningen, het beoordelen van de aanvraag en het vastleggen van de toegekende voorziening. Ook het verwerken van persoonsgegevens wordt behandeld en de bezwaar en beroep procedure. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Beschermd wonen voor zorgaanbieders en gemeenten
25 mei 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en helder overzicht van beschermd wonen. Daarbij komen de positie en rollen van cliënten, gemeenten, CIZ en zorgkantoren aan bod. U leert de verplichtingen die opgelegd mogen worden, maar ook de grenzen daaraan. De laatste en belangrijkste actuele (juridische) ontwikkelingen rondom beschermd wonen worden samen met u besproken. Samen met de docenten en uw medecursisten kunt u discussiëren en van gedachten wisselen rondom het thema beschermd wonen in een veranderende omgeving. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in uw eigen praktijk.
Lees meer >
Het persoonsgebonden budget in het sociaal domein
31 mei 2023
Tijdens deze cursus wordt u aan de hand van de wet, rechtspraak en casuïstiek uit de dagelijkse praktijk bijgepraat rondom alle (juridische) aspecten van de PGB. Want inmiddels werken we al geruime tijd met het PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet en begint in de rechtspraak steeds duidelijker te worden wat wel en wat niet kan.
Lees meer >
Gegevensverwerking en Privacy in het sociaal domein – 4 daags
1, 8, 15 en 22 juni 2023
Met deze 4-daagse cursus Privacy in het sociaal domein wordt u opgeleid tot privacy professional in het sociaal domein. U verwerft kennis van de wet, kunt adviseren over de werkprocessen en weet op welke manier gegevens uitgewisseld kunnen worden.
Lees meer >
De aanpak van fraude in het sociaal domein
6 juni 2023
Tijdens deze cursus wordt u volledig op de hoogte gebracht over de stand van zaken met betrekking tot fraude in het sociaal domein. U krijgt inzicht in de juridische instrumenten die een gemeente tot zijn beschikking heeft. Tevens krijgt u concrete en praktische handvatten om fraude aan te pakken. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
Vechtscheiding: de strijd uit de scheiding halen
6 en 13 juni 2023
Tijdens deze cursus krijgt u praktische kennis en vaardigheden waarmee u ruziënde ouders in een vechtscheiding helpt om functioneel met elkaar te communiceren en het welzijn van hun kind voorop te zetten. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
Basiscursus Bezwaar en Beroep
8 juni 2023
U als toegangsmedewerker kunt elk moment te maken krijgen met een bezwaarschrift en bezwaarprocedure. Het is dus van groot belang voor u om daar altijd goed op voorbereid te zijn. Een verloren procedure kost namelijk geld en levert reputatieschade op. Tijdens deze cursus krijgt u van de docent – iemand met zeer veel ervaring in het voeren van deze procedures – kennis, vaardigheden en praktische tips & tricks voor het voorbereiden en voeren van een succesvolle bezwaarprocedure. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Afbakening van de WMO en Jeugdwet in de verordening
15 juni 2023
TTijdens deze cursus krijgt u van twee experts en ervaren docenten een goed en helder beeld welke mogelijkheden u heeft om binnen de gemeentelijke verordening af te bakenen. En zo te zorgen voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg in combinatie met kostenbesparing.
Lees meer >
Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders
22 juni 2023
Tijdens deze cursus krijgt u in het eerste deel inzicht in de mogelijkheden om zorgaanbieders te ‘screenen’ of sprake is van zorgaanbieders die mogelijk te maken hebben met zorgfraude voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst. In het tweede deel van de cursus wordt besproken hoe gemeenten kunnen voorkomen dat zij overeenkomsten sluiten met zorgaanbieders die niet integer zijn, omdat zij te maken hebben met zorgfraude.
Lees meer >
Actualiteiten en jurisprudentie Participatiewet, Wmo 2015 en Jeugdwet
29 juni 2023
Tijdens deze cursus zullen twee professionals, die de ontwikkelingen en jurisprudentie in het sociaal domein op de voet volgen, u op de hoogte brengen van de belangrijkste uitspraken van afgelopen half jaar.
Lees meer >
Gegevensverwerking en Privacy in het sociaal domein – 4 daags
12 september 2023
Met deze 4-daagse cursus Privacy in het sociaal domein wordt u opgeleid tot privacy professional in het sociaal domein. U verwerft kennis van de wet, kunt adviseren over de werkprocessen en weet op welke manier gegevens uitgewisseld kunnen worden.
Lees meer >
Basiscursus Wmo 2015
14 september 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van 2 experts in deze materie en ervaren docenten een helder en compleet overzicht van de Wmo 2015 met de nadruk op het verlenen van (maatwerk)voorzieningen door de gemeente.
Lees meer >
Basiscursus Participatiewet
21 en 28 september 2023
Tijdens deze tweedaagse cursus zullen twee vooraanstaande docenten u een helder en compleet overzicht geven van de Participatiewet.
Lees meer >
Basiscursus Jeugdwet
28 september 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een algemene inleiding en uitleg over het Jeugdrecht en betrokken partijen bij jeugdhulp.
Lees meer >
Contractmanagement
3 oktober 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van het wettelijk en contractueel kader en de juridische (on)mogelijkheden van contractmanagement. U krijgt bruikbare handvatten aangereikt waarmee u uw contractmanagement(systeem) effectief kunt inrichten en zo aan uw bestuurders en beleidsmedewerkers de meest optimale informatie kunt verschaffen. De verkregen contractmanagementinformatie kan zo de basis vormen voor nieuw inkoopbeleid en sturing op kosten en kwaliteit.
Lees meer >
Verdiepingscursus Wmo 2015
3 oktober 2023
Tijdens deze Verdiepingscursus Wmo 2015 wordt verder en dieper ingegaan op de onderwerpen die in de Basiscursus Wmo 2015 worden behandeld en wordt de Wmo 2015 voornamelijk behandeld vanuit een juridisch perspectief waarbij veel jurisprudentie wordt besproken via casussen.
Lees meer >
Basiscursus WvGGZ en Wzd
4 oktober 2023
Tijdens deze cursus wordt u compleet en goed op de hoogte gebracht van de WvGGZ en Wzd. U leert welke mogelijkheden deze wetten bieden voor mensen die zorg nodig hebben maar zich daartegen verzetten. U leert verder over de werking van de meldingsprocedure en overige in de wetten geregelde procedures. Ook krijgt u kennis van de crisismaatregel, de tijdelijke verplichte zorg voorafgaand aan een mogelijke crisismaatregel, het beroep tegen de crisismaatregel en schadevergoeding.
Lees meer >
Basiscursus Inkoop sociaal domein
5 oktober 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van alle inkoopmethoden sociaal domein en de daarbij behorende (juridische) aspecten en procedures. U leert welke inkoopmethode het beste bij uw gemeente past en daardoor zorg in te kopen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Lees meer >
Verdiepingscursus Jeugdwet
5 oktober 2023
Tijdens deze Verdiepingscursus Jeugdwet wordt verder en dieper ingegaan op de onderwerpen die in de Basiscursus Jeugdwet worden behandeld en wordt de Jeugdwet voornamelijk behandeld vanuit een juridisch perspectief waarbij veel jurisprudentie wordt besproken via casussen.
Lees meer >
Basiscursus Wlz
9 oktober 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van de inhoud van de Wet langdurige zorg, hoe de Wlz werkt, hoe het proces van de Wlz eruit ziet, de indicatiestelling die wel/geen toegang tot de Wlz geeft alsook de werking van het zorgstelsel. U wordt in één dag volledig op de hoogte gebracht van alle (juridische) aspecten rondom de Wlz, ook in relatie met andere zorgwetten zoals de Wmo en Jeugdwet.
Lees meer >
Afbakening zorgspecifieke wetgeving
10 oktober 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert in deze materie en ervaren docent een compleet en duidelijk overzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet. U krijgt inzicht in de wet- en regelgeving en de belangrijkste, actuele jurisprudentie.
Lees meer >
De AVG en de basisregistraties van de publieke sector
10 oktober 2023
De cursus AVG en de basisregistraties van de publieke sector geeft inzicht in het stelsel van de basisregistraties en de verhouding met de AVG.
Lees meer >
Verdiepingscursus Participatiewet
11 oktober 2023
Tijdens deze Verdiepingscursus Participatiewet wordt ingegaan op een aantal onderwerpen die in de Basiscursus Participatiewet al kort zijn behandeld. Aan de hand van een aantal actuele thema’s wordt de Participatiewet in deze verdiepingscursus nader belicht. Daarbij is veel aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en recente jurisprudentie.
Lees meer >
Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders
31 oktober 2023
Tijdens deze cursus krijgt u in het eerste deel inzicht in de mogelijkheden om zorgaanbieders te ‘screenen’ of sprake is van zorgaanbieders die mogelijk te maken hebben met zorgfraude voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst. In het tweede deel van de cursus wordt besproken hoe gemeenten kunnen voorkomen dat zij overeenkomsten sluiten met zorgaanbieders die niet integer zijn, omdat zij te maken hebben met zorgfraude.
Lees meer >
Basiscursus re-integratie
1 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een ervaren docent en expert in deze materie een compleet en duidelijk beeld van alle (juridische) aspecten die bij re-integratie komen kijken. U krijgt overzicht en inzicht van start tot einde van een re-integratietraject en wat u in de verschillende fases mag en moet doen als gemeente. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De belangrijkste maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo
2 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk beeld over de meest voorkomende en belangrijkste maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo. Tevens weet u met betrekking tot de meest aangevraagde maatwerkvoorzieningen wat de afwegingsgronden zijn om tot de betreffende maatwerkvoorziening te komen. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
Jeugdwet en Wet Passend Onderwijs: samenhang en afbakening
7 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en helder beeld en inzicht in de wettelijke kaders van de Jeugdwet en de Wet Passend Onderwijs, de afbakening tussen beide wetten en de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten en het onderwijs. Ook komen de verschillende werkwijzen binnen het onderwijs en de jeugdhulp uitgebreid aan de orde. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Masterclass Gegevensverwerking in het sociaal domein
7 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u kennis en informatie om te adviseren bij gegevensverwerking en -uitwisseling in het sociaal domein. U wordt op de hoogte gebracht om werkprocessen in te richten en bent na het volgen van deze cursus deskundig om de rechten van de betrokkenen te waarborgen, zodat binnen de kaders van de wet gegevens uit gewisseld worden met behoud van het vertrouwen van burgers. Ook wordt u op de hoogte gebracht van de actuele stand van zaken van de nieuwe wetgeving waaronder de Wet aanpak meervoudige problematiek (Wams) en de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (mocht die doorgang vinden).
Lees meer >
Masterclass Bijzondere Bijstand
14 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert en ervaren docent in de bijzondere bijstand een compleet en helder overzicht van de structuur van de wet, het systeem van de beoordeling, de belangrijkste jurisprudentie en de laatste, actuele ontwikkelingen rondom de bijzondere bijstand. Ook worden bestaande knelpunten in de uitvoering samen met u besproken en de mogelijkheden hoe hier mee om te gaan. Aan de hand van vele casussen en het boek De bijstand in praktijk wordt uw probleemoplossend vermogen bevorderd zodat u problemen die zich in de praktijk kunnen voordoen snel en zelfstandig kunt oplossen.
Lees meer >
Verdiepingscursus Wlz
15 november 2023
Tijdens de Verdiepingscursus Wlz wordt verder en dieper ingegaan op de onderwerpen die in de Basiscursus Wlz worden behandeld. De Wlz wordt in deze verdiepingscursus voornamelijk behandeld vanuit een juridisch perspectief waarbij veel jurisprudentie wordt besproken via casussen.
Lees meer >
De positie van zorgaanbieders in het sociaal domein bij gemeentelijke toezicht en handhaving
20 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van twee experts in deze materie een overzicht van het complete proces vanaf contractering tot een eventuele terugvordering. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden en casussen wordt gedurende de dag stilgestaan bij de eisen die aan zorginstellingen mogen worden gesteld en de toezichtsbevoegdheden van gemeenten. In het bijzonder wordt ingegaan op belangrijke valkuilen zoals de exacte kwalificaties van het personeel, de specifieke omschrijving van de te leveren zorg en de eisen die aan een verbeterplan mogen worden gesteld.
Lees meer >
Eigen Kracht
21 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van de juridische kaders en het begrip eigen kracht in de Wmo 2015 en de Jeugdwet en hoe eigen kracht toe te passen in de praktijk. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
Beschermd wonen voor zorgaanbieders en gemeenten
23 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en helder overzicht van beschermd wonen. Daarbij komen de positie en rollen van cliënten, gemeenten, CIZ en zorgkantoren aan bod. U leert de verplichtingen die opgelegd mogen worden, maar ook de grenzen daaraan. De laatste en belangrijkste actuele (juridische) ontwikkelingen rondom beschermd wonen worden samen met u besproken. Samen met de docenten en uw medecursisten kunt u discussiëren en van gedachten wisselen rondom het thema beschermd wonen in een veranderende omgeving. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in uw eigen praktijk.
Lees meer >
De Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht: reikwijdte, werking en onderscheid
23 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van een ervaren docent en expert in deze materie een compleet en helder beeld van zowel de Algemene wet bestuursrecht als de Gemeentewet. U weet wanneer en in welke situaties beide wetten van toepassing zijn en hoe deze wetten zich onderscheiden van elkaar. Na het volgen van deze cursus kunt u de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De toekomst van zorgvastgoed: renovatie, herbouw en verduurzaming
28 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van ervaren docenten en experts in deze materie een compleet en duidelijk overzicht van alle relevante aspecten die spelen bij renovatie, sloop, herbouw en verduurzamen van zorgvastgoed. U leert welke voorbereidingen u moet treffen en welke stappen u moet ondernemen om tijdig uw zorgvastgoed te renoveren, herbouwen en te verduurzamen. Na het volgen van deze cursus bent u volledig op de hoogte om alles in werking te zetten en zo te zorgen dat uw zorgvastgoed tijdig klaar is voor een duurzame toekomst.
Lees meer >
De rol en verantwoordelijkheid van ouders in de Jeugdwet
29 november 2023
Tijdens deze cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden van ouders en overheid bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. U krijgt goed inzicht in de rechten en plichten behorend tot het uitoefenen van het ouderlijk gezag en de verschillende dimensies van de verantwoordelijkheden bij de opvoeding zoals de dagelijkse en pedagogische verantwoordelijkheid, de juridische verantwoordelijkheid en de ‘zijnsverantwoordelijkheid’.
Lees meer >
Het persoonsgebonden budget in het sociaal domein
1 december 2023
Tijdens deze cursus wordt u aan de hand van de wet, rechtspraak en casuïstiek uit de dagelijkse praktijk bijgepraat rondom alle (juridische) aspecten van de PGB. Want inmiddels werken we al geruime tijd met het PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet en begint in de rechtspraak steeds duidelijker te worden wat wel en wat niet kan.
Lees meer >
Vechtscheiding: de strijd uit de scheiding halen
4 en 11 december 2023
Tijdens deze cursus krijgt u praktische kennis en vaardigheden waarmee u ruziënde ouders in een vechtscheiding helpt om functioneel met elkaar te communiceren en het welzijn van hun kind voorop te zetten. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
De aanpak van fraude in het sociaal domein
7 december 2023
Tijdens deze cursus wordt u volledig op de hoogte gebracht over de stand van zaken met betrekking tot fraude in het sociaal domein. U krijgt inzicht in de juridische instrumenten die een gemeente tot zijn beschikking heeft. Tevens krijgt u concrete en praktische handvatten om fraude aan te pakken. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Lees meer >
Toekennen van maatwerkvoorzieningen
7 december 2023
Tijdens deze cursus leert u het complete proces van het toekennen van een (maatwerk)voorziening en de juridische aspecten daarvan. U leert de afbakening met voorliggende voorzieningen, het beoordelen van de aanvraag en het vastleggen van de toegekende voorziening. Ook het verwerken van persoonsgegevens wordt behandeld en de bezwaar en beroep procedure. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Basiscursus Bezwaar en Beroep
11 december 2023
U als toegangsmedewerker kunt elk moment te maken krijgen met een bezwaarschrift en bezwaarprocedure. Het is dus van groot belang voor u om daar altijd goed op voorbereid te zijn. Een verloren procedure kost namelijk geld en levert reputatieschade op. Tijdens deze cursus krijgt u van de docent – iemand met zeer veel ervaring in het voeren van deze procedures – kennis, vaardigheden en praktische tips & tricks voor het voorbereiden en voeren van een succesvolle bezwaarprocedure. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.
Lees meer >
Afbakening van de Wmo en Jeugdwet in de verordening
12 december 2023
Tijdens deze cursus krijgt u van twee experts en ervaren docenten een goed en helder beeld welke mogelijkheden u heeft om binnen de gemeentelijke verordening af te bakenen. En zo te zorgen voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg in combinatie met kostenbesparing.
Lees meer >
Actualiteiten en jurisprudentie Participatiewet, Wmo 2015 en Jeugdwet
14 december 2023
Tijdens deze cursus zullen twee professionals, die de ontwikkelingen en jurisprudentie in het sociaal domein op de voet volgen, u op de hoogte brengen van de belangrijkste uitspraken van afgelopen half jaar.
Lees meer >
E-cursus Afbakening zorgspecifieke wetgeving
E-cursus
Tijdens deze e-cursus Afbakening zorgspecifieke wetgeving krijgt u een totaaloverzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en heeft u kennis en inzicht gekregen in specifieke afbakeningsregels tussen de verschillende zorgwetten. Tevens krijgt u juridische tools om afbakeningsproblemen en rechtsvragen op pragmatische en juridische houdbare wijze op te lossen.
Lees meer >
E-cursus Inkoop sociaal domein
E-cursus
Tijdens deze e-cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van alle inkoopmethoden sociaal domein en de daarbij behorende (juridische) aspecten en procedures. U leert welke inkoopmethode het beste bij uw gemeente past en daardoor zorg in te kopen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Lees meer >
E-cursus Jeugdwet
E-cursus
Tijdens deze e-cursus Jeugdwet krijgt u een algemene inleiding en uitleg over het Jeugdrecht en betrokken partijen bij jeugdhulp.
Lees meer >
E-cursus Wet open overheid
E-cursus
Deze E-cursus Wet open overheid geeft een goede basis, inzicht in wat de consequenties zijn van de regels uit de Woo en wat je zelf kan doen in de praktijk.
Lees meer >
Actualiteitencollege Bijzondere bijstand en energietoeslag
Actualiteitencollege
Tijdens dit actualiteitencollege krijgt u een algemene inleiding over de bijzondere bijstand. Daarna wordt specifiek ingegaan op de energietoeslag en of bepaalde doelgroepen, met name studenten, daarvan mogen worden uitgesloten. Ook wordt het financieel risico van gemeenten hierbij besproken.
Lees meer >
Actualiteitencollege Gegevensuitwisseling in de zorg en privacy
Actualiteitencollege
Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van Gegevensuitwisseling in de zorg en privacy?
Lees meer >
Actualiteitencollege Reële Tarieven
Actualiteitencollege
In dit actualiteitencollege staat de discussie rondom de reële tarieven centraal.
Lees meer >
Actualiteitencollege Waardegedreven ondernemen in de zorg
Actualiteitencollege
Tijdens dit actualiteitencollege krijgt u het concept van waardegedreven ondernemen in de zorg nader uitgelegd en toegelicht en welke (financiële) voordelen dit concept kan opleveren voor gemeenten en zorgaanbieders. U krijgt inzicht in de potentie van het framework binnen het sociaal domein.
Lees meer >
Actualiteitencollege Woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet
Actualiteitencollege
Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van Woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet?
Lees meer >
Actualiteitencollege Menselijke maat in eigen kracht
Actualiteitencollege
Tijdens dit actualiteitencollege gaan een rechter en advocaat samen in debat over de menselijke maat in eigen kracht. Prangende vragen komen daarbij ter sprake zoals: wat is de menselijke maat in eigen kracht? Een leuk en leerzaam debat dat u tot verder nadenken over dit thema zal zetten.
Lees meer >
Actualiteitencollege Hulphond binnen Jeugdwet en Wmo 2015
Actualiteitencollege
Tijdens dit college krijgt u een heldere en beknopte uitleg van het zorgstelsel en de rol van de hulphond binnen de Jeugdwet en Wmo 2015. Welke soorten hulphonden zijn er? Komt een hulphond in aanmerking voor vergoeding en op basis van welke criteria is deze vergoeding dan? Dit college sluit af met de meest recente uitspraak op 26 januari jongsleden van de Centrale Raad van Beroep over vergoeding van de hulphond.
Lees meer >