Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Wordt er op basis van de (proportionele) inzet van de hiervoor besproken bevoegdheden daadwerkelijk vastgesteld dat sprake is van een overtreding, of zodra het gevaar voor de overtreding klaarblijkelijk dreigt

Art. 5:7 Awb.

, dan kan daartegen handhavend worden opgetreden door een toezichthouder. Zoals hierboven reeds kort werd besproken beschikken toezichthouders dan over instrumenten in de vorm van de ‘bestuurlijke sancties’. Deze vallen uiteen in herstelsancties en punitieve sancties.

De herstelsanctie is primair gericht op het ‘repareren’ van de overtreding, door deze ongedaan te maken of te beëindigen of de gevolgen daarvan weg te nemen. Ook kan zo’n herstelsanctie erop gericht zijn herhaling van een overtreding te voorkomen. De bestraffende sanctie ziet daarentegen niet op het wegnemen of voorkomen van een overtreding (hoewel dat er wel het gevolg van kan zijn), maar is erop gericht de overtreder leed toe te voegen. Aard en doel van deze typen sancties verschillen dus wezenlijk, en dat heeft een belangrijke consequentie voor de gelijktijdige dan wel opeenvolgende inzet daarvan. Omdat een herstelsanctie is gericht op het ‘repareren’ van de overtreding van een wettelijk voorschrift, moet de overtreder daadwerkelijk in staat worden gesteld dit te kunnen doen. Dat gaat niet als er vervolgens een tweede verplichting bovenop komt. Daarom is het toezichthouders verboden (art. 5:6) om een nieuwe herstelsanctie op te leggen zolang er nog een andere, wegens dezelfde overtreding, opgelegde herstelsanctie van kracht is.

Zie bijvoorbeeld: CBb 28 december 2017, ECLI:NL:CBB:2017:486 en CBb 22 december 2020, ECLI:NL:CBB:2020:1010.

Wat echter níet verboden is voor toezichthouders, is om naast de herstelsanctie ook een bestuurlijke boete op te leggen. Ook is het overigens niet verboden (en ook logisch) dat indien sprake is van overtreding van twee of meer afzonderlijke voorschriften, daartegen wél tegelijkertijd verschillende herstelsancties kunnen worden ingesteld (art. 5:8).

Het is overzichtelijk om de bestuurlijke sancties schematisch weer te geven. Dat kan als volgt: