Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vraag

Wij hebben een aanvraag gekregen voor een daklozenuitkering van iemand die helemaal niet uit onze regio komt, maar van de andere kant van het land. Wij vinden eigenlijk dat hij daar bijstand had moeten aanvragen bij een centrumgemeente in zijn eigen regio. Mogen wij om die reden de aanvraag afwijzen of doorsturen?

Antwoord

Nee.

Uitleg

Eigenlijk is de term ‘centrumgemeente’ hier enigszins misleidend. Uit de wet en de nadere regelgeving blijkt namelijk helemaal niet dat hier sprake is van een verzorgingsgebied.

In artikel 11 Besluit Participatiewet worden de gemeenten aangewezen die zijn belast met de verlening van bijstand aan adreslozen. Dit zijn de gemeenten Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Delft, Den Haag, Den Helder, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Oss, Purmerend, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht, Venlo, Vlaardingen, Vlissingen, Zaanstad en Zwolle. Weliswaar hebben deze aangewezen gemeenten wel een bepaalde regiofunctie (dat is ook de reden waarom ze zijn gekozen), maar er is geen vastgesteld verzorgingsgebied.

Sterker nog, uit de ontstaansgeschiedenis van de regeling voor bijstandsverlening aan adreslozen blijkt dat een adresloze ook niet eens hoeft te verblijven in de betreffende gemeente. Als een dakloze zich in een andere gemeente bevindt dan een aangewezen gemeente, zal hij zich voor een bijstandsuitkering moeten begeven naar een van deze aangewezen gemeenten en zich daar laten inschrijven. “Dit wil overigens niet zeggen dat de dakloze vervolgens verplicht is in die gemeente te blijven. Alleen voor de bijstandsuitkering zal hij zich wel telkens bij de gemeente waar hij ingeschreven staat moeten melden.” (Kamerstukken II 1997/1998, 25 697, nr. 6, p. 6).

Gelet op de verplichting voor de adresloze om voor het college bereikbaar te zijn op het verstrekte briefadres, doet een adresloze er natuurlijk wel verstandig aan om zijn aanvraag in te dienen de meest nabijgelegen aangewezen gemeente.