Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met: Ad Hofstede Partner bij van Eijck & Partners

21 maart 2024

In beweging

In beweging

PONT| Zorg & Sociaal is in gesprek gegaan met Ad Hofstede. Hij is sinds 1 januari 2024 Partner bij Van Eijck & Partners. Zijn focus ligt op organisatieontwikkeling vanuit een leren & ontwikkelen perspectief.

Sinds wanneer bent u partner bij Van Eijck & Partners?

Sind 1 januari 2024 ben ik partner bij Van Eijck & Partners.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Het is niet zozeer een functie, maar eerder een rol. Als partner bij Van Eijck & Partners blijf je zelfstandig adviseur, alleen nu onder de paraplu van VEP. De reden dat ik toch een stukje van mijn zelfstandigheid heb opgegeven, is dat ik vind dat samenwerken een van meest waardevolle vaardigheden is in moderne organisaties. Als zelfstandig adviseur en interimmanager mis je soms dat gevoel van samenwerking en deel te zijn van een groep, waarin professionals elkaar feedback geven, ondersteuning bieden en samen proberen om beter worden. Die context vind ik bij Van Eijck & Partners. En daar profiteren ik en mijn partners niet alleen van, maar ook onzer opdrachtgevers. Elkaar stimuleren om beter te worden, daar draait het om.

Waar komt uw interesse voor uw vakgebied vandaan?

Mijn focus is op organisatieontwikkeling vanuit een leren & ontwikkelen perspectief. Bij succesvolle organisaties gaan het vormen van high performance teams en creëren van een positieve leercultuur hand in hand en versterken elkaar. Dat is nodig ook tegenwoordig. Steeds meer sectoren kampen met groeiende personeelstekorten in een steeds meer competitieve economie. Het nieuwe werven van medewerkers is het behoud van medewerkers. Een goede retentie bereik je door een transformatie naar een lerende organisatie waarin medewerkers zich blijvend kunnen ontwikkelen, en door een managementcultuur te ontwikkelen op basis van vertrouwen.

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen in de sector?

Organisaties staan onder toenemende druk om te transformeren en te innoveren. Zij moeten een oplossing vinden voor groeiende personeelstekorten, de dominantie van datatechnologie en AI, klimaatverandering... Dat kan niet zonder learning & development en een managementstijl waarin vertrouwen centraal staat. Met als resultaat cohesie, bereidheid om te veranderen en initiatief te nemen, taakgerichte samenwerking, kracht door diversiteit, open communicatie, transparantie, én een groeiende bereidheid om te leren en te innoveren.

Welke ontwikkelingen moeten we volgens u zeker in de gaten houden?

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), maar daar hoef je geen helderziende voor te zijn.

Waar ziet u goede voorbeelden om te volgen?

Dat vind ik een lastige vraag. Ik zie vooral dat heel veel organisaties worstelen met de nieuwe opgaven waarvoor ze zich gesteld zien. Het wijzigen van een organisatiecultuur is een moeizaam proces met veel verschillende facetten. Tegelijkertijd ontkomen ze niet aan de noodzaak om zich te transformeren. Dat geldt voor de private én de publieke sector.

Wie of wat inspireert u en waarom?

Ik ben altijd geïnspireerd door systemische en psychodynamische perspectieven als het gaat om mensen en organisaties. Organisaties, teams, maar ook individuen opereren steeds meer als knooppunten in netwerken. Er is permanente wisselwerking tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. Om teams te ondersteunen moet je die complexiteit inzichtelijk maken. Daarnaast hebben teams en management er baat bij om naar het emotionele niveau te kijken. Dat wordt vaak onderschat en is van invloed op de dynamiek en werkrelaties. Daarvoor is Integer en gezaghebbend leiderschap nodig dat ervoor zorgt dat teams veerkrachtig zijn, organisaties robuust, en medewerkers (weer) kunnen werken met vertrouwen.

Als u niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had u dan het liefst beoefend?

Haha, ik zou dan balletdanser willen zijn. Of filosoof. Modern ballet is een van mijn passies, de beheersing van het lichaam gestuurd door muziek, is voor mij een esthetische en vaak emotionele ervaring bij uitstek. Filosofie is mijn andere passie, de wereld bevragen en zelf bevraagd worden in respons, het is een kritische en reflexieve levenshouding die - eenmaal erdoor aangeraakt - niet meer verdwijnt.

Welk boek raadt u iedereen aan en waarom?

Tja, boeken zijn altijd zo persoonlijk en eigenlijk lees ik vooral non-fictie. Mensen moeten vooral zelf ontdekken en lezen wat ze mooi vinden.

Welke eigenschap bewondert u in anderen?

Ik ben op een leeftijd gekomen dat je niet meer zo snel meer onder de indruk bent van eigenschappen van anderen. Ik hoop dat mensen wat meer compassie tonen, voor zichzelf en voor anderen, dat zou al helpen.

Artikel delen