Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met Antonet Berghege, operationeel manager bij Factum.

We spreken met Antonet Berghege. Zij is sinds 1 april operationeel manager bij Factum Advies. Daarvoor deed ze jarenlang ervaring op in het sociaal domein op gemeentelijk niveau. “Een mensgerichte benadering is wat mij werkplezier geeft.”

11 mei 2023

In beweging

In beweging

Waarom ben je als operationeel manager bij Factum begonnen? 

Binnen gemeenteland heb ik diverse functies vervuld, met name binnen het sociaal domein. Ik heb gekozen voor Factum omdat ik daar mijn jarenlange ervaring die ik bij de gemeente heb opgedaan, goed kan inzetten om Factum nog mooier te maken. Factum is een organisatie waar iedereen meetelt en die staat voor een persoonlijke en mensgerichte benadering. Dat geeft mij werkplezier.

Wat waren je eerste indrukken van het sociaal domein?

Mijn eerste indrukken van het sociaal domein gaan een tijdje terug. Het is mooi dat we in Nederland zo’n groot vangnet hebben. De grote uitdaging hierbij is echter om ondanks alle regelgeving, zowel landelijk als lokaal, het geld op de juiste plekken te laten landen.

Welke uitdagingen zie je als operationeel manager?

Er is in het sociaal domein inmiddels een grote verscheidenheid aan expertises. Dat maakt de afstemming met de klantvraag complexer en daarmee een uitdaging. Daarnaast is het een uitdaging om binnen de complexiteit helderheid en overzicht te houden, zodat we met kleine stapjes naar gestelde doelen kunnen werken.

Wat hoop je in deze functie bij te dragen aan maatschappelijke ondersteuning?

Ik hoop bij te dragen aan de kennis en kunde, en aan ondersteuning van de grote opgaven waar gemeenten voor staan binnen het sociaal domein.

Wat is jouw visie op de huidige ontwikkelingen in het sociaal domein? 

Het sociaal domein is de laatste jaren erg verbreed. De grote verscheidenheid aan regels en de grote beleidsvrijheid die bij gemeenten ligt, zorgt er in mijn beleving echter nog steeds voor dat veel mensen tussen wal en schip vallen. Het huidig systeem vraagt erg veel integrale afstemming, waarbij niet altijd alle partijen in hetzelfde tempo lopen. Dit gaat vaak ten koste van de klant of inwoner. En dat is jammer, want daar doen we het juist voor.

Wat zijn de belangrijkste thema’s waar je je de komende tijd mee gaat bezighouden? 

Met het team adviseurs blijven ontwikkelen, zodat we de gemeenten optimaal kunnen blijven ondersteunen bij de complexiteit van de opgaven waar ze voor staan.

Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Een beroep in de gezondheidszorg. Dichtbij de mensen, waarbij je vaak op een eenvoudige manier iets voor een ander kan betekenen.

Wie of wat inspireert je en waarom?

Mensen die echt durven te leven vanuit hun innerlijke stem. Dat vind ik krachtig en inspireert mij. In onze prestatiemaatschappij is het ingewikkeld en juist verleidelijk om beslissingen te nemen vanuit het waardeoordeel van een ander, in plaats te bedenken wat je zelf wilt.

Welk boek/welke film raad je iedereen aan?

Sapiens, van Yuval Noah Harari. Het intrigeert mij hoe we vanuit de stappen uit het verleden de toekomst bijna kunnen voorspellen.

Artikel delen