Na onder andere op Schiphol werkzaam geweest te zijn besloot Christine Mooij de zaken om te gooien. Ze startte een opleiding Social work, ging vervolgens werken in de ggz en jeugdzorg en is onlangs gestart als consultant bij The Beagle Armada, IT-consultant in de zorg. Hoe is ze van de corporate wereld in de zorg terechtgekomen, en wat hoopt zij bij te dragen aan het zorglandschap en de administratieve keten in de zorg?
Hoe ben je via de corporate wereld bij The Beagle Armada in de zorg terechtgekomen?
Ik heb negen jaar gewerkt in de uitzendbranche, waar ik startte als intercedent op Schiphol en later als projectmanager door het hele land werkzaam was. In de verschillende rollen heb ik veel mogen leren en mooie bedrijven mogen zien. Ik merkte dat de zorg mijn aandacht trok, en besloot daarom mijn carrière om te gooien door de opleiding Social Work te volgen. Deze heb ik in drie jaar afgerond en ondertussen heb ik mijn ervaring in de zorg opgedaan. Eerst als ambulant begeleider in de ggz en de jeugdzorg. Daarna ben ik als trajectmanager aan de slag gegaan waarin ik een coördinerende functie bekleedde. Na het opdoen van de ervaringen in de zakelijke en zorgwereld zag ik bij The Beagle Armada een kans waarin beide werelden samenkomen.
Wat zijn je eerste indrukken van het domein?
Wat mij vooral opvalt, en wat ik heel mooi vind, is dat iedereen gedreven is om het werk goed uit te voeren ten behoeve van de cliënt. Toch zie ik ook dat er kennis ontbreekt over de gebruikte software en de invulling daarvan, waardoor de hulpverlener van de cliënt meer tijd kwijt is aan ‘randzaken’ dan aan het verlenen van de daadwerkelijke zorg. Dit zorgt nog wel eens voor inefficiëntie van de zorgverlening.
Welke uitdagingen zie je als consultant bij The Beagle Armada?
Waar ik veel zin in heb is om samen te werken met verschillende organisaties en goed te onderzoeken hoe je een instelling organisatorisch zo verandert dat de zorg uiteindelijk beter wordt voor degenen die het nodig hebben. De uitdaging is dat dat bij iedere organisatie net anders is en dat het daarmee nooit hetzelfde is. Dat maakt het werken bij The Beagle Armada zo leuk.
Hoe ziet jouw dag eruit?
Iedere ochtend vindt er een interne dagstart plaats via Teams. Daarbij schuiven collega’s aan met verschillende expertises, waardoor we elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen in verschillende sectoren en ECD’s. De afgelopen weken ging ik vervolgens zelf aan de slag met ondersteunende klussen. Die richten zich op het verbeteren van processen binnen TBA en het ondersteunen van collega’s bij verschillende klanten. Nu ik op die manier ben gewend aan de manier van werken en een beter beeld heb van de uitdagingen bij zorginstellingen, zal ik de komende tijd na die dagstart aan de slag gaan om juist die uitdagingen op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de inrichting van systemen en het opstellen van een duidelijke procesflow.
Wat hoop je in deze functie bij te dragen aan het zorglandschap?
Het is voor mij belangrijk om organisaties te helpen een stevige backoffice te creëren die hulpverleners faciliteren om de hulp te verlenen aan cliënten en patiënten. Als de backoffice goed geregeld is, hebben de hulpverleners meer focus op de hulpverlening in plaats van dat ze zich bezig moeten houden met de randzaken die ik al noemde. Bezig zijn met administratie in software die ze niet goed begrijpen, houdt hen af van de daadwerkelijke zorg.
Wat is jouw visie op de huidige ontwikkelingen in de administratieve keten van de zorg?
De zorg is steeds aan het veranderen, met overal regionale regels en uitzonderingen per gemeente. Dit zorgt voor meerdere processen die door zorgaanbieders ingeregeld moeten worden. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar de 3.0-release van het berichtenverkeer in de Wmo en Jeugdwet waarbij wordt gekozen voor een efficiëntere werkwijze tussen gemeenten en zorgaanbieders. Na deze transitie kan dit veel opleveren voor een zorgaanbieder, alsook voor de gemeenten.
Waar zie jij verbeterpunten in de zorg?
Vooral aan de achterkant. Er is nog veel winst te behalen op het vlak van de inrichting van systemen en processen. Zeker ook omdat er veel zorgaanbieders zijn die aangeven financieel in zwaar weer te zitten vanwege de vergoedingen van de zorg. Het zorgt voor een zwaardere belasting voor de zorgaanbieder als systemen en processen niet juist ingericht zijn of als er onvoldoende kennis is van de juiste werkwijze.
Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?
Uhm, goede vraag. Ik zou het wel heel tof vinden om mee te werken aan een reisprogramma zoals 3 op reis bijvoorbeeld.Ik reis zelf graag en ontdek daarbij het liefst de onbekende en prachtige plekken die onze wereld te bieden heeft.
Wie of wat inspireert je en waarom?
Het is moeilijk om één persoon te noemen die mij inspireert. Ik haal inspiratie uit mensen om mij heen en hun verschillende karakters. Maar ik kan ook geïnspireerd raken door mensen die ik ‘zomaar’ ontmoet op reis of tijdens een wandeling.
Welk boek of welke film raad je iedereen aan?
Een van mijn favoriete films is The Great Debaters met Denzel Washington, waar ik een groot fan van ben. Dit verhaal gaat over de situatie van de Afro-Amerikaanse burger in de jaren ‘30 waarbij racisme, geweld en onrecht dagelijks aan de orde zijn. Denzel heeft als leraar een inspirerende rol in de film die mensen aanspoort op te komen voor hun rechten. Erg indrukwekkend.
Wat zou je aan andere zorgprofessionals willen meegeven die zich bezig houden met procesverbetering?
Blijf openstaan voor nieuwe ideeën.
In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg en het welzijn. Lijkt het u leuk om net als Christine Mooij mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via info@sociaalweb.nl , wij laten u graag aan het woord!