Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met een beweger: Debby Gerritsen, bijzonder hoogleraar Welbevinden in de langdurige zorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen

3 maart 2022

Loopbaan

  • Waarom hebt u voor deze functie gekozen?

Voor deze benoeming werkte ik al zo’n 10 jaar bij het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON). Het UKON ontwikkelt kennis door onderzoek te doen en deelt die kennis vervolgens door onderwijs en opleiding en producten te ontwikkelen. Ook richten wij ons op het implementeren van die kennis in de dagelijkse praktijk. Al deze activiteiten doen wij samen met mensen uit de praktijk. Onderzoek doen dat relevant is voor de praktijk sámen met de praktijk maakt het werken bij UKON zo waardevol voor mij. En het begeleiden van jonge onderzoekers vind ik erg stimulerend.

  • Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan?

Ik kwam vanuit de Achterhoek naar Nijmegen om culturele antropologie te gaan studeren. Maar ik merkte al snel dat ik meer in het individu in zijn sociale omgeving was geïnteresseerd dan de bredere context van de samenleving. Daarom ben ik na mijn propedeuse psychologie gaan studeren. Ik werd gegrepen door de complexe interactie tussen fysieke aandoeningen en sociale en psychische kwetsbaarheid die ouderen kunnen ervaren, vandaar mijn keuze voor de ouderenpsychologie. Ik heb daarbij al snel gekozen voor de wetenschap, omdat ik het gevoel had dat ik daarin het meest bij te dragen heb.

  • Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

Mijn leeropdracht gaat over welbevinden. Ik wil dan ook de aandacht voor welbevinden in de langdurige zorg verder vergroten en daarin mijn beroepsgroep, psychologen in de langdurige zorg, equiperen om daarin de lead te nemen. Er wordt al heel wat jaren hard gewerkt om persoonsgerichte zorg te verlenen, maar het is niet eenvoudig om dat ook daadwerkelijk te doen. Het is helemaal complex als de mensen voor wie je zorgt niet goed kunnen communiceren wat ze willen, bijvoorbeeld door dementie. Om met oog voor alle betrokkenen -cliënt, familie en zorgprofessional- die zorg zodanig neer te zetten dat deze bijdraagt aan het welbevinden van de cliënt zonder het welbevinden van de andere betrokkenen negatief te beïnvloeden. Dat is een mooie uitdaging voor mij.

  • Wat is uw grootste ergernis binnen het sociaal domein?

De tijd die het vaak kost om dingen van de grond te krijgen. Als je iets nieuws wilt ontwikkelen of organiseren zijn er altijd wel een paar enthousiastelingen die de kar in een organisatie willen gaan trekken. Maar om dat te integreren in hun werkzaamheden en anderen mee te krijgen is vaak een hele klus. En draagvlak realiseren kost heel veel tijd, zeker als dat betekent dat iedereen invloed wil hebben op de inhoud van wat er gaat gebeuren. Ik stoei vaak met het spanningsveld tussen draagvlak realiseren en voortgang houden.

  • Wie of wat inspireert u en waarom?

Voor mij is belangrijk om als onderzoeker steeds in contact te blijven met mijn doelgroep, de kwetsbare cliënt van de langdurige zorg.

  • Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Eigenlijk zou ik vooral willen aanraden om naar de film te gaan, en dan vooral als het druk is! Laatst keek ik in een volle bioscoopzaal naar ‘Once upon a time in Hollywood’ en genoot zo van het samen reageren op wat je ziet! En als het één film moet zijn: Iris. Een film over Iris Murdoch, een beroemd filosofe, die bijna rauw laat zien wat dementie kan doen met een vrouw en haar partner.

  • Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?

Ik kan echt bewondering hebben voor mensen die ad rem kunnen zijn met humor. Ik heb zelf vaak wat tijd nodig om mijn gedachten te ordenen en onder woorden te brengen.

  • Wat is uw persoonlijke motto?

Blijf in beweging. Ook als het gaat om zorginnovatie: we moeten ernaar toe dat alle professionals weten dat verandering een constante is. En dat niet alleen: dat ze het ook leuk vinden!

In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, zorg en welzijn. Lijkt het u leuk om net als Debby Gerritsen mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via info@sociaalweb.nl, wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen