Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met een beweger: Josje Dikkers, lector Organiseren van Verandering in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht

3 March 2022

Loopbaan

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Ik heb voor deze functie gekozen vanwege mijn intrinsieke drijfveer om de verbinding tussen ons onderwijs aan de Hogeschool Utrecht, organisaties in de praktijk en het onderzoek dat we doen op het gebied van goed werk verder te verankeren. Ik wil me graag inzetten om de inzichten die we hebben verkregen op basis van ons praktijkgerichte onderzoek op het gebied van toeleiding naar en kwaliteit van werk beter onder de aandacht te brengen van huidige en toekomstige professionals op het gebied van Human Resource Management, Sociaal Werk en Bedrijfskunde.

Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan?

Mijn interesse voor het sociaal domein is al tijdens mijn studie aan Tilburg University en mijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontstaan. Bij mijn onderzoek naar werk-privébalans in verschillende (profit- en non-profit-) organisaties bleken dat verschillende stakeholders binnen en buiten deze organisaties vaak uiteenlopend denken over wat er nodig is om deze balans te vergroten. Deze (vaak onuitgesproken) verschillen tussen mensen die vanuit andere perspectieven – en soms ook belangen – eenzelfde probleem willen oplossen, intrigeerden mij. Een breder vraagstuk dat op dit moment in het sociale domein alleen maar aan actualiteit wint en nu mijn interesse wekt, is: Hoe zorgen we voor goed werk, werk dat mensen niet alleen een inkomen verschaft maar hen ook ontwikkelmogelijkheden biedt en hun mentale gezondheid bevordert, in tijden van digitalisering, robotisering en veranderend werk? En hoe zorgen we ervoor dat niet alleen de ‘haves’ toegang krijgen tot deze mooie banen maar ook de ‘have-nots’ (van nu en in de toekomst)?

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

De grootste uitdaging in mijn nieuwe functie ligt de komende tijd in het duidelijk en herkenbaar verbinden van onze twee onderzoekslijnen (creëren van werk en kwaliteit van werk) in ons praktijkgerichte onderzoek en het verder verweven met ons onderwijs aan de Hogeschool Utrecht.

Wat is uw grootste ergernis binnen het sociaal domein?

Ik vind het frustrerend om te zien dat het – ondanks de goede bedoelingen van lokale overheden en inspanningen van organisaties – nog steeds niet lukt om alle mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, die willen en kunnen werken, goed, waardig werk te bieden. Hiernaast maak ik mij grote zorgen om de wissel die ons huidige werk trekt op individuele werknemers en teams: Hoe borgen we onze mentale gezondheid in tijden van digitaliserend, snel veranderend en veeleisend werk?

Wie of wat inspireert u en waarom?

Er zijn veel mensen in de praktijk, vanuit het onderwijs en de wetenschap die mij inspireren, maar misschien mag ik er hier één noemen: Aart van der Gaag, commissaris van het 100.000 Banenplan, heeft daadwerkelijk beweging weten te bewerkstelligen in het creëren van banen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dat heeft niet alleen mij maar ook talloze bedrijven en instanties geïnspireerd om tot actie over te gaan. Hij verdiept zich hiernaast ook in recent onderzoek op dit terrein en is in die zin een echte verbinder tussen politiek, praktijk en onderzoek.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Ik lees graag en veel, maar als ik hier een recent boek mag noemen dat ik in ieder geval erg inzichtelijk vond en dat ik associeer met de thematiek van ons lectoraat, dan is dat “Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future” van Andrew McAfee en Erik Brynjolfsson. Mogelijk lijkt het onderwerp wat ver verwijderd van ons doel om met behulp van praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan het creëren en borgen van goed werk, maar ik ben ervan overtuigd dat goed werk alleen (her)ontwikkeld kan worden wanneer je je bewust bent van onze veranderende en digitaliserende wereld.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?

De eigenschap die ik het meest in anderen bewonder is doortastendheid in combinatie met empathisch vermogen. Als iemand aandachtig naar anderen kan luisteren en dit vervolgens weet om te zetten in gerichte acties die de ander verder kunnen helpen (of dit nu in onderwijs, onderzoek of in de praktijk is), vind ik dat bewonderenswaardig. Tegelijkertijd (dat kan ook haast niet anders met een achtergrond in de psychologie) vind ik dat de wereld juist gebaat is bij variatie in eigenschappen: het zou anders maar een saaie bedoening worden.

Wat is uw persoonlijke motto?

Ik heb niet echt een persoonlijk motto en ik ben ook geen grote fan van oneliners, maar ben wel gecharmeerd van de uitspraak van William Arthur Ward over nieuwsgierigheid, een belangrijk startpunt van zowel leren als onderzoeken: “Nieuwsgierigheid is de lont in de kaars van het leren.”

In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, zorg en welzijn. Lijkt het u leuk om net als Josje Dikkers mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via info@sociaalweb.nl , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen