Waarom heeft u voor deze functie gekozen?
Ik vind het persoonlijk belangrijk om mezelf voortdurend te blijven ontwikkelen en uit te dagen. Een mooie manier om dat te doen, is om eens in de zoveel jaar iets totaal anders te gaan doen. Mijn laatste rol was coördinator van drie sociale wijkteams, waar ik ook enkele andere rollen naast had, zoals het voorzitterschap OR, intervisor en project- en opleidingscoördinator. Door als adviseur voor Adjust Sociaal Resultaat te gaan werken, wist ik zeker dat ik nieuwe dingen zou gaan leren. Tot dusver lukt dat geweldig.
Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan?
Ik heb niet voor niets psychologie gestudeerd en als behandelaar gewerkt. Ik wil vanuit mijn rollen wat kunnen betekenen in het leven van andere mensen. Ik noem dat sociaal-maatschappelijke impact realiseren, hoe klein of hoe groot ook. Het sociaal domein is bij uitstek de plek waar deze behoefte samensmelt met mijn andere behoefte om in een omgeving te opereren die altijd in beweging is. Ik geloof er overigens in dat alles altijd in verandering is, maar in het sociaal domein wordt dat wel het best zichtbaar.
Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?
Eigenlijk is dat mijzelf in sneltreinvaart steeds opnieuw uitvinden. Doordat ik verschillende projecten en klussen naast elkaar doe in verschillende omgevingen, is het de uitdaging om goed aan te voelen wat er nodig is en tegelijkertijd dicht bij mezelf te blijven. Daarmee bedoel ik dat het er enerzijds om gaat de opdrachtgever tevreden te stellen en anderzijds ook duidelijk te zijn in wat ik wel en niet kan.
Wat is uw grootste ergernis binnen het sociaal domein?
Wat ik lastig vind is te constateren dat het ontschotten nog niet zo lijkt te lukken. We zijn in Nederland goed op weg om het sociaal domein vanuit de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet meer integraal te benaderen. De overgang van Wmo naar Wlz vind ik echter een heikel punt. Het gat tussen de verschillende eigen bijdragen in de respectievelijke domeinen is door het Wmo-abonnementstarief alleen nog maar groter geworden. Bovendien hebben we met elkaar nog wel wat werk te verzetten wanneer het gaat om het aansluiten van het sociaal domein op het medisch domein, het veiligheidsdomein en een (nog) betere samenwerking met scholen. Maar daar gaan we komen, zeker weten.
Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?
De film I, Daniel Blake van Ken Loach kan ik van harte aanraden. Een prachtig en tegelijkertijd schrijnend voorbeeld van werken vanuit de systeemwereld in plaats van vanuit de leefwereld. Ook het boek Verdraaide Organisaties van Wouter Hart is hier een goed voorbeeld van.
Wat is uw persoonlijke motto?
Work hard, play hard én Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.
In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het sociaal domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!
Vindt u het leuk om net als Koen Rijks mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het dan door via info@sociaalweb.nl