Waarom hebt u voor deze functie gekozen?
Het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen is een belangrijk en actueel maatschappelijk thema. Kijk alleen al naar de hoeveelheid organisaties en initiatieven die zich op een of andere wijze bezighouden met deze problematiek. Desondanks blijft de arbeidsparticipatie van statushouders nog steeds achter. Er is beter inzicht nodig in wat wel en niet werkt, maar vooral ook onder welke voorwaarden en omstandigheden. Duurzame arbeidsparticipatie draagt niet alleen bij aan economische zelfredzaamheid, maar vooral ook aan het gevoel van eigenwaarde na een vaak traumatische vluchtgeschiedenis, hetgeen ook weer bijdraagt aan het integratieproces in de Nederlandse samenleving. Het is heel mooi dat Hogeschool Utrecht en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF de handen ineengeslagen hebben om meer praktijkgericht onderzoek te laten uitvoeren op dit thema.
Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan?
Ik heb me in verschillende functies veel beziggehouden met internationale ontwikkelingsvraagstukken, vooral vanuit het perspectief dat productief ondernemerschap kan bieden op lokale economische ontwikkeling, met name in Latijns-Amerika en Oost-Afrika. Deze vraagstukken worden vaak gekoppeld aan discussies over globalisering en migratie. In Utrecht ben ik in de afgelopen jaren betrokken geweest bij de uitvoering van een Europees project, gericht op het verzorgen van ondernemerschapsonderwijs aan vluchtelingen en autochtone buurtbewoners. Daarnaast heb ik zojuist een tweejarig onderzoeksproject afgerond naar het opschalen van twintig sociale ondernemingen die zicht richten op het bevorderen van arbeidsparticipatie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In mijn nieuwe functie komen veel van deze interesses samen.
Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?
Het is inmiddels duidelijk dat er geen eenduidige oplossing voor het achterblijven van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen bestaat. Er bestaat een grote diversiteit in achtergrond, opleiding en werkervaring tussen statushouders, en er bestaan vele mogelijke ‘routes’ naar duurzaam werk. Waar de één wellicht het beste geholpen is met een opleiding, is voor de ander een bijscholingstraject, of coaching-on-the-job bijvoorbeeld meer gepast. De grootste uitdaging voor veel organisaties is om enerzijds maatwerk te leveren dat recht doet aan ieders eigen verhaal, maar tegelijkertijd voldoende schaalbaar te zijn om een grote groep statushouders te kunnen bedienen. Het onderzoek zal zich daarom in eerste instantie vooral richten op het in kaart brengen van de werkwijzen van bestaande initiatieven, en het zoeken of versterken van de onderlinge verbindingen om statushouders op de voor hen juiste plek terecht te laten komen.
Wat is uw grootste ergernis binnen het sociaal domein?
Ik heb een allergie voor te ver doorgevoerde bureaucratie waarin procedures en regels weinig meer te maken hebben met de menselijke maat. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn ervaringen in ondernemerschapsonderwijs en training. Binnen ondernemerschap staat klantgericht denken centraal, en een van de belangrijkste lessen is het zoeken naar mogelijke oplossingen voor een probleem of behoefte van de klant. Voor ieder probleem zijn er vele oplossingen mogelijk. Het is daarom van groot belang om vanaf het eerste moment in gesprek te gaan en te blijven met de klant, om het probleem goed te begrijpen en om zo tot de best passende oplossing te komen.
Wie of wat inspireert u en waarom?
We leven in een geglobaliseerde wereld, en migratievraagstukken vormen hier een onlosmakelijk onderdeel van. Daarbij komt dat niemand vrijwillig vlucht. Ik vind het hartverwarmend dat er op dit thema, ondanks de nodige tegenbewegingen, zoveel initiatieven zijn van mensen die de dialoog aangaan en zich inzetten om tot oplossingen voor deze vraagstukken te komen in plaats van muren op te trekken.
Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?
In dit kader zou ik ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ van Rodaan Al Galidi willen aanbevelen. Dit boek is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur als asielzoeker in Nederland, waarbij de Nederlandse lezer op tragikomische wijze een spiegel voorgehouden wordt. Begin 2020 wordt het ook als theatervoorstelling uitgebracht.
Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
Ik heb grote bewondering voor menselijke veerkracht in het algemeen. Het feit dat mensen ondanks de grootste tegenslagen toch weer de moed verzamelen om op te staan en weer verder te gaan.
Wat is uw persoonlijke motto?
Ik leef niet echt volgens een bepaald motto, maar mijzelf ‘openstellen voor het onbekende’ heeft mij veel kansen geboden en me op de meest wonderlijke plaatsen gebracht en veel nieuwe inzichten verschaft, zowel professioneel als persoonlijk. Het bijzondere is dat je hierdoor uiteindelijk vaak meer overeenkomsten dan verschillen leert zien.
In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, zorg en welzijn. Lijkt het u leuk om net als Leendert de Bell mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via info@sociaalweb.nl , wij laten u graag aan het woord!