Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met een beweger: Robbert Huijsman, bestuurder van Geriant

3 March 2022

Loopbaan

  • Waarom hebt u voor deze functie gekozen?

Ik werk al langer op landelijk niveau aan grote programma’s en projecten om de dementiezorg te verbeteren en had al langer als droom om bestuurder te worden, na diverse ervaringen als manager in onderwijs, bij verzekeraars en als toezichthouder. Die twee komen nu prachtig samen als bestuurder van Geriant in Noord-Holland Noord.

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose, behandeling (kan ook in onze eigen kliniek) en casemanagement tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis. Geriant werkt in de regio’s Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland en West-Friesland en heeft vestigingen in Den Helder, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn.

  • Wat zullen uw dagelijkse bezigheden inhouden in deze functie?

Ik ben eenhoofdig bestuurder met een managementteam van managers van de regionale teams, de kliniek en het bedrijfsbureau. Dan ben je integraal eindverantwoordelijk over alles: de kwaliteit van de zorg, de inzet en ontwikkeling van goede medewerkers, de bedrijfsvoering, de strategische koers van de organisatie, ICT en noem maar op. Ook heb ik periodiek overleg met Raad van Toezicht, de cliëntenraad, de ondernemingsraad en de vakgroepen van specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, casemanagers e.d. Tijdens de eerste introductiemaanden loop ik veel mee, sluit ik aan bij teamoverleggen, cliëntbesprekingen en dergelijke. Ook maak ik kennis met de ketenpartners in zorg en welzijn, als aparte organisaties en in bestuurlijke samenwerkingsverbanden in de verschillende regio’s.

  • Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan? En wat vraagt volgens u om verbetering in het sociaal domein?

Dementiezorg doorsnijdt alle domeinen van zorg, welzijn, wonen en participatie. En juist voor mensen met dementie is er in het sociale domein nog veel te doen. Dat is ook mijn visie in nevenrollen zoals voorzitter van de landelijke werkgroep die de Zorgstandaard Dementie actualiseert en medio dit jaar publiceert. Dementie zelf is een progressieve en uiteindelijke dodelijke ziekte van het brein (in allerlei varianten van dementie), maar dat kan wel jaren duren. Omdat genezing (nog) niet bestaat, is kwaliteit van leven en zo lang mogelijke participatie dé belangrijkste focus voor mensen met dementie en hun naasten die vaak lang en intensief moeten zorgen voor de mens met dementie. Die mens met dementie wil zelf ook nog lang actief en in beweging blijven én van betekenis voor zijn omgeving. Daarom moet dementiezorg ook persoonsgericht zijn. Bovendien helpt een actieve leefstijl gericht op kwaliteit van leven ook om de ziekte dragelijker te maken en zelfs een beetje te vertragen. Dus dat betekent een actief sociaal beleid in de wijken en buurten, vrijwilligerswerk, een passend activiteitenaanbod en ook respijtmogelijkheden voor mantelzorgers! Zie daar de uitdaging voor het sociale domein, wetende dat het aantal mensen met dementie zal verdubbelen van nu circa 270.000 mensen naar straks ruim een half miljoen! En daaromheen bijna 2 miljoen mantelzorgers…

  • Wie inspireert u en waarom?

Goede en effectieve zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen is mijn drijfveer, zeker voor mensen met dementie. Samenhang in die zorg en ondersteuning, integraal over alle domeinen heen, is daarin cruciaal en ook veel effectiever dan al die silo’s los en naast elkaar. Juist voor de mensen met dementie, die zelf het overzicht, de zelfredzaamheid en eigen regie langzaam verliezen. Dat kan en moet beter. Dat ervaar ik ook in mijn eigen privé-omgeving. Daarbij ben ik ook erg gedreven om inzichten uit (inter)nationaal onderzoek over dementie en effectieve interventies (vanuit mijn rol als hoogleraar Management & Organisatie van Ouderenzorg, sinds 1997), nu concreet toe te passen in de praktijk.

  • Wat heeft uw grootste prioriteit binnen Geriant?

Geriant staat als een huis, maar kan de dementiezorg absoluut niet in haar eentje doen. Sterke verbindingen en cliëntgerichte samenwerking over alle domeinen heen is dé uitdaging, met zo min mogelijk schotten en drempels tussen professionals, organisaties en financieringsstromen. Dáár ligt juist voor het casemanagement nog een grote extra uitdaging: toekomstbestendige financiering van integrale dementiezorg in het algemeen en casemanagement in het bijzonder. De kosteneffectiviteit van casemanagement dementie is internationaal en nationaal al bewezen, maar dat gedachtengoed echt structureel borgen is niet makkelijk. Noch voor ons als Geriant, noch voor regionale ketenpartners, noch voor gemeenten en verzekeraars als financiers. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.

  • Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Mocht er vrije tijd zijn, dan de thrillers van Dan Brown, John Grisham, Samuel Bjørk, Dean Koontz of David Baldacci. Meer vakgericht behoren tot mijn favorieten: de innovatieboeken van Gijs van Wulfen en de ontwikkelboeken van Brené Brown over kwetsbaarheid. Ook kan ik Drive van Daniel Pink, Waardegedreven leiderschap van Johan Bouwmeester en Why van Simon Sinek aanbevelen. Heel recent en zeer bruikbaar voor mij als nieuwe bestuurder is Hanke Lange’s boek Uit het goede hout gesneden!

  • Wat is uw persoonlijke motto?

Vanuit passie en visie: integrale dementiezorg kan en moet beter!

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het sociaal domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Robbert Huijsman mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het dan door via info@sociaalweb.nl

Artikel delen