Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met: Leonoor Flierman senior adviseur bij Factum

23 januari 2024

In beweging

In beweging

PONT| Zorg & Sociaal is in gesprek gegaan met Leonoor Flierman, senior adviseur bij Factum. Zij heeft sinds lange tijd een passie voor maatschappelijke vraagstukken en draagt graag haar steentje bij aan de samenleving. Leonoor is inzetbaar als kartrekker, facilitator/procesmatig begeleider en adviseur in het sociaal domein.

1. Waarom ben je als senior adviseur bij Factum begonnen?

Van oorsprong ben ik cultureel antropoloog. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in maatschappelijke vraagstukken. In mijn werk vind ik het belangrijk van betekenis te kunnen zijn voor de samenleving. Ik heb verschillende functies gehad in gemeenteland en Factum is een bureau dat kijkt naar wat voor opdracht bij je past.

2. Wat waren/zijn je eerste indrukken van het Sociaal Domein?

Vijf jaar geleden kreeg ik voor het eerst te maken met het sociaal domein. Ik vond het erg verzuild: de uitdagingen waar inwoners te maken mee kunnen hebben, worden ingedeeld in verschillende, schijnbaar op zichzelf staande thema’s.

3. Welke uitdagingen zie je als senior adviseur?

Gemeenten moeten meer doen met minder middelen. Ook zien we dat het anders kan en passen verschillende nieuwe manieren van werken toe (of proberen dat): opgavegestuurd werken, integraal werken, wijkgericht werken, etc. Deze methoden en zienswijzen kunnen veel voordelen bieden. Daar moet vanuit de directie en het bestuur dan echter wel tijd voor worden gegeven om ons als ambtenaren in te verdiepen en onze werkwijze aan te passen. Uiteraard zijn er altijd al initiatieven van ambtenaren zelf geweest die innovatief zijn of de effecten van een verzuilde aanpak verminderen. Als senior adviseur moet je zoveel mogelijk voor elkaar krijgen in een sector die onder druk staat en waar wellicht dingen anders aangepakt moeten worden aan de hand van wat je in de praktijk tegenkomt.

4. Wat hoop je in deze functie bij te dragen aan maatschappelijke ondersteuning?

De problemen in de maatschappij verergeren. Denk aan sociale en economische ongelijkheid, het woningtekort, de toename in het aantal mensen met psychische problemen, etc. Al deze thema’s zijn belangrijk, maar vooral de thema’s migratie, inburgering en uitdagingswijken spreken me aan.

5. Wat is jouw visie op de huidige ontwikkelingen in het Sociaal Domein?

Sinds een tijdje gaan sommige gemeenten naar een meer integrale aanpak. Dat blijft soms echter uitdagend, omdat men nieuwe manieren van werken over oude, bestaande systemen en structuren wil plakken. En omdat veel ambtenaren in het sociaal domein al jaren een hoge werkdruk hebben.

6. Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Zangeres. Ik heb jaren zangles gehad, ben onderdeel geweest van een koor en zing nu in een soul-/funkband.

8. Wie of wat inspireert je en waarom?

Durf: iets ondernemen ondanks dat het je angst inboezemt. In comfort bestaat geen groei. Je bent je pas bewust van alles dat mogelijk is als je die enge drempel overstapt.

9. Welk boek/welke film raad je iedereen aan?

“Een huiveringwekkend verhaal van duizelingwekkende genialiteit” door Dave Eggers. Een erg origineel en grappig geschreven boek dat tegelijkertijd heftig is omdat het gaat over de dood van zijn moeder en hoe dat invloed heeft gehad op zijn leven. Ik ben zelf mijn ouders jong verloren en mensen die zoiets meegemaakt hebben, hebben een andere kijk op het leven en de dood.

Artikel delen