Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

In Gesprek met Wilma van Asselt, Wmo-consulent bij Factum

3 mei 2022

In beweging

In beweging

Na haar sporen te hebben verdiend als regievoerder en wijkcoördinator is Wilma van Asselt sinds kort begonnen als Wmo-consulent bij Factum Advies. Waar komt zij vandaan en wat heeft zij binnen het sociaal domein te bieden? Zorg&Sociaalweb ging met haar in gesprek over haar loopbaan en haar visie op het werkveld.

Wat zijn uw ervaringen binnen het sociaal domein?

Van 2011 tot 2019 werkte ik bij de GGD Gelderland-Zuid als regievoerder op complexe casuïstiek in het kader van de wet publieke gezondheid. Mijn taak was het voorkomen en bestrijden van overlast door mensen die zorg nodig hebben, maar geen zorg willen of kunnen inschakelen. Samen met zorginstellingen en welzijnsorganisaties in de regio zorgde ik ervoor dat de hulp voor deze mensen zo snel en zo passend mogelijk op gang werd gebracht.

Drie jaar geleden begon ik als wijkcoördinator bij de gemeente Gorinchem. In de wijk was ik bezig met de gemeente meer verbinden met de burgers, zodat gedeelde uitdagingen tot een gedragen resultaat kwamen.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen bij Factum?

Ik houd van afwisseling en van ontwikkelen. Factum biedt beide. Er is een uitstekend trainingsprogramma en veel expertise onder de collega’s. De ervaringen die ik heb opgedaan kan ik nu goed inzetten in mijn functie als Wmo-consulent vanuit Factum. Het zoeken naar oplossingen vanuit gedegen onderzoek is de rode draad die overal terugkomt.

Waar komt uw interesse voor het sociaal domein vandaan?

Ontwikkelingen en veranderingen kunnen snel gaan voor mensen, die ondersteuning nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Zij kunnen veel hebben aan adviseurs die de weg weten en voor hen leefgebieden en regels met elkaar kunnen verbinden. Zo kan de adviseur regelen dat er passende ondersteuning wordt geboden. Ik werk graag mee aan een oplossing van die steeds veranderende puzzel, want ik wil iets betekenen in het leven van mensen. En niet zomaar, maar vanuit een kader dat ervoor zorgt dat adviezen beklijven en onderbouwd zijn.

Als u niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had u dan het liefst beoefend?

Ik zou graag filosofie hebben gestudeerd om mooie boeken te schrijven over levensvragen. Gewoon om over van alles na te denken en er een theorie over te bedenken.

Wie of wat inspireert u en waarom?

Ik bewonder Brené Brown. Zij is een wetenschapper maar kan de uitkomsten van haar onderzoeken ook prachtig vertalen naar teksten, die herkenbaar zijn voor iedereen. Daarnaast spreken de onderwerpen van haar onderzoeken mij erg aan, zoals kwetsbaarheid en verbinding.

Welke film raadt u iedereen aan?

As It Is In Heaven vind ik een mooie film. Het gaat over een dirigent die na een hartaanval terugkeert naar zijn geboortedorp en ontdekt dat ook mensen zonder ogenschijnlijk groots talent iets heel moois kunnen maken samen. Als er maar in ze geloofd wordt.

En natuurlijk I, Daniel Blake, over hoe het overheidssysteem soms het tegendeel bereikt van wat er bedoeld wordt.

Welke eigenschappen bewondert u het meest in anderen?

Het vertellen van verhalen, het vertalen van vakkennis naar begrijpelijke taal, en het stellen van de juiste vragen.

In de rubriek In Beweging  houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg en het welzijn. Lijkt het u leuk om net als Wilma van Asselt mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via  info@sociaalweb.nl , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen