Wouter Didden is onlangs gestart als jeugdconsulent bij Factum, een advies- en detacheringsbureau in het sociaal domein. Een kort interview met Wouter over de huidige staat van de jeugdzorg en hoe hij als jeugdconsulent gaat bijdragen aan betere jeugdzorg voor jongeren met LVB-problematiek.
Waarom ben je als jeugdconsulent bij Factum begonnen?
Ik ben als jeugdconsulent begonnen omdat ik geloof dat ik daar het verschil kan maken met de kennis die ik heb opgedaan de afgelopen jaren. De kennis uit het werkveld en het leren lezen van de problematiek in het begin van het traject kan jongeren veel onnodige verhuizingen/tegenslagen en teleurstellingen voorkomen, daarnaast bespaart het de gemeente op de langere termijn ook zeker veel onkosten als direct de juiste zorg geleverd wordt aan de jongeren.
Ook het werken aan de andere kant van de zorg trekt mij sterk aan. Met de andere kant bedoel ik dat ik niet meer alleen uitvoerend ben, maar juist ook meer betrokken ben in het proces voor de uitvoering. Het proces waar belangrijke besluiten worden genomen over de zorg met betrekking tot de ‘aanvliegroute’. Oftewel meebepalen of volledig bepalen welke zorg een jongeren nodig heeft om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren in de maatschappij.
Wat zijn je eerste indrukken van het jeugddomein?
Ik geloof zeker dat ik hier op mijn plek zit. De trainingen sluiten goed aan op mijn ervaring en de werkervaring die ik ondertussen wat heb opgedaan bevalt mij zeer goed. Ik ben ook erg enthousiast om te werken met verschillende gemeentes om ook extra inzichten te mogen leren en mee te nemen naar een volgende gemeente. Ik merk wel dat het twee verschillende werelden zijn en dat daagt mij uit om mijzelf extra in te zetten om die mijzelf telkens meer eigen te maken, maar tegelijk de jeugdhulp niet te laten verwateren.
Welke uitdagingen zie je als jeugdconsulent?
Je staat midden in de actie en je hebt een positie waarin je doorslaggevende keuzes kan en soms ook moet maken. Hierin wil je als consulent natuurlijk continu scherp zijn en de beste keuzes maken voor de cliënt. Dit is in elke casus weer een uitdaging.
Hoe ziet je dag eruit?
Mijn dagen zien er heel wisselend uit. Zeker in de tijd van corona natuurlijk is het elke dag weer anders. Ik ben gelukkig heel flexibel en heb thuis een prima kantoor waar ik in alle rust kan werken. Meestal begin ik de dagen met het verwerken van wat mailtjes en het maken van de nodige belletjes om alle zaken weer in gang te zetten. Ik kan rustig alle opdrachten verwerken en efficiënt aan de slag zijn. Af en toe moet je ook bij de gemeente zelf aanwezig zijn waardoor mijn start er wat anders uitziet. Ik houd er van om op tijd te kunnen starten zodat ik up and running ben zodra de meeste externe partijen bereikbaar zijn.
Wat hoopt je in deze functie bij te dragen aan het domein?
Ik hoop met name meer kennis mee te brengen over het (h)erkennen en juist indiceren van jongeren met LVB-problematiek binnen de gemeenten, maar ook bij betrokken familieleden en derde. Dit is de doelgroep waar ik veel mee gewerkt heb, waardoor ik goed herken welke gedrag deze jongeren vertonen om ondervraging of overvraging te verbergen.
Wat is jouw visie op de huidige ontwikkelingen in de jeugdzorg?
Ik weet zeker dat de ontwikkelingen momenteel heel goed zijn voor de jeugdzorg. De zorg wordt telkens meer adequaat ingezet en er is telkens meer kennis over LVB. Er valt ook nog heel veel te winnen op het vlak van LVB, maar juist de huidige stijgende lijn is iets waar we hard mee aan de slag kunnen en verder kunnen stijgen in de kwaliteit van de zorg die geleverd word. Ik geloof ook dat hierin veel winst gehaald kan worden voor gemeentes als de afweging voor de deur al concreter en meer onderbouwd kan worden.
Wat zijn de belangrijkste thema’s waar je je de komende tijd mee bezig gaat houden?
Hoe het werken in de verschillende gemeentes in zijn gang gaat. Welke verschillen zijn er, en wat is een fijne en gangbare manier om daarin je eigen draai te geven binnen continu veranderende kaders?
Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?
Ik had dan graag als hotelmanager gewerkt. Ook hierin is het weer zorgdragen voor mensen in een heel ander jasje. Lijkt me ook fantastisch om te doen.
Wie of wat inspireert je en waarom?
Ik ben christen en mijn geloof inspireert mij enorm. Ik denk dat de grondlegging van mijn geloof de hele fundering is van hoe ik naar zorg voor andere kijk en waarop ik mijn visie bouw. Ik zie in de praktijk dat dit ook de uitwerking heeft zoals ik dat verwacht of hoop. Doordat ik niet veroordeel wie de ander is en wat ze doen, maakt dat ze zich op hun gemak voelen en niet op de tenen gaan lopen. Ze blijven echt in hoe het gaat en maken geen spelletje van de bezoeken die ik kom brengen.
Zeker zijn er daarin ook wel de tegenslagen, maar voornamelijk zie ik dat er door geduld, oprechte aandacht en liefde voor mensen veel deuren open kunnen gaan die normaal gesloten zijn.
Welk boek/welke film raad je iedereen aan?
A Beautiful Mind is een film die ik zeker ieder aanraad. Deze film heeft mij zo aan het denken gezet over het werken van de hersenen van mensen met bepaalde aandoeningen. Zeker een film die je moet afkijken tot het einde om te beseffen wat de impact kan zijn van zo’n aandoening.
In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, zorg en welzijn. Lijkt het u leuk om net als Wouter Didden mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, of kent u een collega die graag meer wilt vertellen over zijn/haar overstap naar of binnen het sociaal domein? Geef het door via info@sociaalweb.nl, wij laten u graag aan het woord!