Ik houd me al ongeveer twintig jaar dagelijks bezig met de bijstand. In die periode heb ik heel veel wetswijzigingen voorbij zien komen, massa’s uitspraken van rechters bestudeerd, veel artikelen over de bijstand gelezen en ook geschreven, cursus gegeven aan gemeenteambtenaren, aan advocaten en aan medewerkers van de rechterlijke macht, en heb ik enkele boekjes over bijstandsonderwerpen gemaakt. Ook heb ik in die periode heel veel juridische vragen over de bijstand beantwoord. Bijvoorbeeld vragen of bepaalde middelen nu wel of juist niet moeten meetellen voor de bijstand. Vragen of mensen wel of niet als samenwonenden moeten worden gezien en of bepaalde kosten voor bijzondere bijstand in aanmerking kunnen komen.
Voor dit boekje heb ik 50 van die vragen – en de bijbehorende antwoorden – gebundeld. Waar nodig heb ik de vragen en antwoorden geactualiseerd, zodat ze overeenkomen met de huidige stand van het recht onder de Participatiewet.
De vragen zijn in de meeste gevallen gesteld door gemeenteambtenaren en hebben over het algemeen een ‘verdiepend’ karakter. Basiskennis van de Participatiewet wordt daarbij voorondersteld. Maar om dit boekje ook geschikt te maken voor geïnteresseerden die nog niet over die basiskennis beschikken, is het eerste hoofdstuk geen hoofdstuk met vragen, maar een inleidend hoofdstuk waarin de Participatiewet kort wordt uitgelegd. Daarbij heb ik me wel beperkt tot de bijstandsverlening zelf. Andere onderwerpen uit de Participatiewet, zoals het aanbieden van beschut werk of het verstrekken van een loonkostensubsidie aan werkgevers die een dienstverband sluiten met iemand met een arbeidsbeperking, behandel ik niet in dit werk.
Deze uitgave is bijgewerkt naar de stand van het recht per 1 januari 2022.
Hans Nacinovic