Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

Aanpak digitale inclusie door bibliotheken en publieke dienstverleners

Bibliotheken en 8 publieke dienstverleners gaan samen burgers dicht bij huis ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid. De publieke dienstverleners dienden met de Koninklijke Bibliotheek het plan ‘Digitale inclusie, ondersteuning voor kwetsbare burgers’ in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De bedoeling van het plan is persoonlijke hulp en ondersteuning bieden aan de circa 4 miljoen mensen die het lastig vinden om zaken te doen met de digitale overheid.

Digitale Overheid 10 mei 2019

Publieke dienstverleners

De publieke dienstverleners waarmee de bibliotheken in dit traject samenwerken, zijn de Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV, verenigd in de Manifestgroep.

Computercursussen

In deze nieuwe samenwerking verwijzen de deelnemende Manifestgroep-partijen mensen die moeite hebben met computers en internet naar een bibliotheek bij hen in de buurt. Hier kunnen ze deelnemen aan digivaardigheidscursussen (Klik & Tik en Digisterker), waarmee ze digitaal vaardiger worden. Deze cursussen worden nu al bij alle bibliotheken gegeven en worden in dit project geïntensiveerd.

Informatiepunten

Verder kunnen mensen terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid in de Bibliotheek als zij vragen hebben over de dienstverlening van de deelnemende organisaties. Daar worden zij verder geholpen met hun vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB. Bibliotheekmedewerkers helpen hen ter plekke op weg of verwijzen door naar lokale partners als het gaat om persoonsgebonden informatie.

Digitale inclusie

De steun van het ministerie van BZK vindt plaats in het kader van de uitwerking van de Agenda NLDigibeter met goedkeuring van het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO). Het is een van de maatregelen genoemd in de Kamerbrief over Digitale inclusie die beschrijft hoe BZK ervoor zorgt dat iedereen kan meedoen in de digitale samenleving.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.