Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Tien tips in het omgaan met de 'nieuwe' thuissituatie

De huidige thuisblijfsituatie als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouders mee om? Met deze tien tips hopen we een eerste richting te geven. In de loop van deze weken zullen we de tips aanvullen met concrete voorbeelden, om ouders en professionals verder te helpen.

Nederlands Jeugdinstituut 17 maart 2020

Blijf zelf rustig en geef het goede voorbeeld

Het langdurig en vrijwel exclusief met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag.

Fysieke afstand is geen sociale afstand

Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Door de huidige situatie lijken sociale verbanden abrupt onderbroken. Houd op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt: dineer samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online.

Praat als gezin met elkaar over de situatie en maak samen afspraken

Beantwoord met elkaar de vragen: Wat vraagt deze situatie van ons als gezin? Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat dan op? Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken? Doe dit zo veel mogelijk samen met je kinderen.

Zorg voor ritme én afwisseling

Kinderen die zich niet vervelen zijn gezelliger en luisteren beter. Zorg daarom voor beweeg-, rust-, leer en beeldschermmomenten. Plan de dag echter niet helemaal vol. Zorg voor voldoende momenten dat kinderen ook zelfstandig kunnen spelen.

Regelmaat en voorspelbaarheid zijn voor kinderen belangrijk. Als ouders gewoonlijk werken lijken deze weekdagen op vakantiedagen, terwijl er toch gewerkt moet worden. De werkdagstructuur moeten ouders nu dus zelf gaan creëren.

Realistische verwachtingen hebben

Heb realistische verwachtingen van jezelf, je kinderen, je partner en de situatie. De situatie is nieuw voor iedereen. Praat met elkaar, maak een plan, wees flexibel dus wijk er vanaf en geef je grenzen aan. Maar vooral: wees mild voor jezelf en anderen.

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Als ouder is het altijd al heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar in deze situatie is dat misschien wel lastiger dan normaal. Sta hier bij stil. Wat betekent goed voor jezelf zorgen voor jou? En hoe zorg jij dat je daar zo goed mogelijk aan toe komt?

Zoek én bied steun

Probeer niet alles alleen op te lossen. Een situatie als deze is beter te behappen door dit samen te doen. Vraag anderen hoe zij met de situatie omgaan en leer van elkaar. Humor helpt. Plan indien nodig ‘stoom afblaas telefoontjes’ met vrienden of kennissen, maar wees je bewust dat kinderen kunnen meeluisteren.

Er zijn ouders die minder makkelijk iemand kunnen bellen om stoom af te blazen. Stuur een appje, bel aan of doe een kaartje in de bus. Laat weten dat ze er niet alleen voor staan en dat opvoedknelpunten horen bij deze uitzonderlijke situatie.

Laat de kinderen meedenken en helpen

Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders. Kinderen zijn meer geneigd om mee te werken aan activiteiten die ze mee hebben verzonnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagritme/structuur, de activiteiten en de gezinsregels.

Heb oog voor wat er goed gaat. Vertel elkaar aan het eind van de dag wat je leuk vond aan de dag en wat er goed ging. We doen dit allemaal voor het eerst, met alle uitdagingen die daarbij komen. Oog hebben voor wat er goed gaat geeft een positief gevoel.

Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig!

Kinderen kunnen over het algemeen goed omgaan met veranderingen. Vertrouw daarop als ouders.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.