Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Hoe herken je een LVB'er?

Circa 15% van alle kinderen beneden de 18 jaar kampt met een licht verstandelijke beperking (LVB). "Een LVB’er is er goed in om dingen te verhullen, waardoor wij hem gemakkelijk overschatten." Dat is de gemeenschappelijke ervaring van nog te veel professionals die in hun werk deze jongeren tegenkomen. En dat kan ertoe leiden dat hun problemen eerder verergeren dan worden opgelost.

2 augustus 2016

Daarom komt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) met het informatieblad Zicht op LVB-jongeren. Met daarin tips voor het herkennen van LVB’ers en tips voor een beter contact met hen.

LVB’ers onvoldoende in beeld

Veel LVB’ers zijn nog onvoldoende in beeld bij gemeenten, welzijnswerk, regulier onderwijs en bij politie, simpelweg omdat ze vaak niet als zodanig worden herkend. De jongeren ogen volwassen, kunnen verbaal heel vaardig zijn en hun gebrek aan sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen goed verhullen. Volwassenen zijn daardoor geneigd ze te overschatten. Er wordt meer van hen verwacht dan ze aankunnen, wat frustratie aan beide kanten tot gevolg kan hebben.

Beperkt sociaal netwerk

Het nieuwe informatieblad geeft tips over het herkennen van LVB’ers. ‘Hij overschat zijn mogelijkheden en onderschat zijn tekortkomingen. Hij kan dingen moeilijk onthouden en heeft een lager denktempo. Hij heeft vaak een beperkte woordenschat en heeft moeite met het begrijpen van informatie en met figuurlijk taalgebruik. Hij is erg gericht op het hier en nu (“mijn band is lek, dus ik kan niet naar school”) en hij heeft weinig tijdsbesef. Daardoor komt hij óf te laat óf helemaal niet op een afspraak. Het sociale netwerk is vaak beperkt tot de familie.’ Door gerichte vragen te stellen kunnen professionals deze ‘symptomen’ in kaart brengen. Naast tips voor herkenning komt het CCV ook met tips voor een betere communicatie met en bejegening van LVB-jongeren, waar ook jongerenwerkers hun voordeel mee kunnen doen.

Lees ook

  • Dossier jeugdhulp

  • Dossier wijkteams


Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.