De voedseltransitie in Nederland betreft een maatschappelijke en beleidsmatige verschuiving die zich richt op de volgende vier pilaren van het voedselsysteem:
Hoewel Nederland gekenmerkt wordt door een grote mate van landbouwexport, zien we hier ook verschillende gevaren optreden voor het welzijn van de mens, de dieren en de planeet, zoals: de hoge uitstoot van broeikassen, bodemuitputting en verlies van de biodiversiteit, ongezonde voedingspatronen en gezondheidsproblemen (zoals obesitas) en financiële kloven in de voedselketen. Daarnaast kampt de samenleving met polariserende kwesties rondom het stikstofbeleid, de druk op de boeren en het lage tempo van de voedseltransitie, dat de langetermijneffecten minder tastbaar en voelbaar maakt.
De transitie van het voedselsysteem en de daarmee gepaarde voeding van burgers in Nederland is een complex vraagstuk dat de samenwerking vergt van alle betrokken partijen. De overheid, bedrijven, boeren en consumenten worden verwacht zich samen te voegen om dit gezamenlijke doel te bereiken. Middels technologische innovatie, bewustwording, nieuwe verdienmodellen, kan positieve impact worden gemaakt op het systeem zelf, maar ook het consumentengedrag en de gezondheid van de leefomgeving.
De volgende initiatieven zijn ontstaan om de transitie verder te stimuleren:
In het kader van beleid, zijn o.a. de volgende actoren betrokken bij de voedseltransitie in Nederland:
Belangrijke gerelateerde regelgeving omvat onder andere de Warenwet, de Natuurbeschermingswet 1998, de Klimaatwet, de Wet milieubeheer, de Wet dieren, de Wet Voedingscentrum, EU Verordeningen en het in 2018 geïntroduceerde Nationaal Preventieakkoord.
Gezond kiezen begint in de supermarkt
ArtikelenNieuwe preventiestrategie: de gezonde keuze moet de makkelijke keuze worden
Nieuws-persberichtVan klimaatverandering tot overgewicht: ‘De voedseltransitie is een oplossing voor veel problemen’
InterviewGezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet
Artikelen