Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0
Lees je in over banner

Wereldwijd leven er ruim 55 miljoen mensen met dementie. De aandoening heeft niet alleen psychologisch en fysiek impact, maar ook sociaal en economisch – voor de patiënt én de verzorger(s). Samen met gemeenten, organisaties, Alzheimerafdelingen en vrijwilligers willen we dat mensen met allerlei soorten geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving. Op deze manier kunnen ze hun leven blijven leiden zoals ze dat al deden en geaccepteerd worden door hun omgeving. Deze boeken lichten verschillende aspecten over dementie toe: van de werking van de hersenen tot aan zinvolle dagbesteding

Het geheugenlabyrint – Wegwijzer bij dementie

Rik Vandenberghe

Van alle vrouwen van zestig jaar zal één op de vijf dement worden. Voor mannen is dat één op de zeven. Achter die schrikbarende cijfers schuilt voor zowel de persoon met dementie als de nabije omgeving een pijnlijke realiteit die veel vragen oproept. Welke behandeling is nodig? En hoelang duurt het soms onvermijdelijke aftakelingsproces?

In Het geheugenlabyrint brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.

Behalve gebaseerd op persoonlijke ervaringen, is dit boek een encyclopedie van de neurologie die opengaat: dementie vertelt ons ontzettend veel over het geheugen, en hoe we de vaak onbegrijpelijke mechanismen daarin toch kunnen sturen. Nieuwe doorbraken en inzichten in de wetenschap brengen een betere toekomst voor personen met dementie stilaan dichterbij.

Verpleegthuis

Teun Toebes

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.

VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

Alzheimer. Hoe voorkomen of afremmen?

Jan Dries

Zeven internationale onderzoekers zochten onafhankelijk van elkaar naar de oorzaken van Alzheimer. Zo legden ze verbanden tussen de sterke toename van dementie en milieuvervuiling, vonden ze links tussen het aftakelingsproces van de hersenen en voeding, beweging en doorbloeding. Maar ook fijnstof, chemicaliën, sproeimiddelen uit de landbouw, geïndustrialiseerd voedsel en het massaal gebruik van toegevoegde suikers en zoetstoffen in voedingsproducten en frisdranken werden als boosdoener aangewezen. Chronische stress, mentale en cognitieve overbelasting, een negatieve instelling, angst, eenzaamheid, depressie en andere psychische stoornissen vullen het lijstje met oorzaken aan. Het boek is hoopvol, maar schept geen valse hoop. Preventie is een haalbaar doel door risicofactoren zoveel mogelijk uit te schakelen. Ook in de eerste fase van de ziekte kan nog veel gedaan worden om de symptomen af te remmen zodat de patiënt nog zolang mogelijk zo goed mogelijk blijft functioneren.

De activiteitengids

Monika Eberhart

Monika Eberhart (1965) kwam op twintigjarige leeftijd tijdens haar eerste baan in de thuiszorg voor het eerst in contact met mensen met dementie. Toen nog als huishoudelijke hulp. Al snel ging haar voorkeur uit naar werken met deze doelgroep, mede door de natuurlijke klik die ze tijdens haar werk bleek te hebben met mensen met dementie. Later volgde ze de opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) en MMZ4 (medewerker maatschappelijke zorg), beide met als specialisatie Dementie.

Gaandeweg ontwikkelde ze tijdens het werken met mensen met dementie een grote passie voor deze doelgroep. Met name omdat ze het zo mooi vindt om een glimlach te toveren op de gezichten van mensen die door hun ziekte zo de weg kwijt kunnen zijn.

Om anderen te helpen in het ontdekken van activiteiten die je kunt doen met mensen met dementie besloot ze haar kennis, ontstaan vanuit opleiding en werkervaring, op papier te zetten in de vorm van deze activiteitengids.

Dementie op jonge leeftijd

Annemie Janssens & Marjolein de Vugt

Wat we dementie noemen, omvat een complex geheel aan ziektes, symptomen, behandelingen en verschijningsvormen. MeAnnnsen met dementie op jonge leeftijd vormen hierin een aparte groep met specifieke problemen en uitdagingen. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien, en worden ook gezin, vrienden en zorgverleners na de diagnose met vele vragen geconfronteerd.

Deze nieuwe editie van Dementie op jonge leeftijd is een volledige, up-to-date gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij de aandoening. Zowel voor mensen die nog maar pas geconfronteerd worden met dementie als voor zij die er al langere tijd mee te maken hebben, biedt het de meest recente inzichten.

Dit boek behandelt elk aspect van het leven met dementie, van symptomen en diagnose over medicatie en behandeling, tot de gevolgen voor het gezin en de bestaande vormen van ondersteuning voor alle betrokkenen. Met persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.