Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van burgercoöperaties

Burgers wachten niet meer op de overheid, maar gaan zelf aan de slag. Ze voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor hun eigen omgeving en richten coöperaties voor zorg en buurtbeheer op. Deze coöperaties voeren taken uit die eerst in handen waren van de overheid. Wij selecteerden 8 inspirerende voorbeelden van burgercoöperaties.

5 februari 2016

Afrikaanderwijk Coöperatie
De Afrikaanderwijk Coöperatie brengt bestaande werkruimte, ondernemers, productenten, sociale organisaties en de werkt samen. De coöperatie stimuleert duurzame lokale productie, kennisuitwisseling, culturele ontwikkeling en ondernemerschap op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid en participatie. Het doel is om van Rotterdam Zuid, en dan specifiek de Afrikaanderwijk, een sterker en kapitaalkrachtiger gebied te maken met betrokken bewoners en ondernemers.

Hélpgewoon
Hélpgewoon is een maatschappelijk verantwoord geheel van werknemerscoöperaties van betrokken leden in de jeugdzorg, welzijnswerk en thuiszorg. Bij een werknemercoöperatie besturderen de werknemers hun eigen bedrijf. Ze zijn betrokken, hebben vertrouwen in zichzelf en in elkaar, en kunnen met meer aandacht en liefde garantie staan voor een perfecte dienstverlening.

Senioren Co-op
Samen staan we sterk. Dat is het idee achter de Senioren Co-op in Nieuwerkerk aan den IJssel, Zeven-huizen, Moerkapelle en Moordrecht. Het is een vereniging van en voor senioren. Met mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp kunnen bieden. Want iedereen kan wel iets. De een is handig met gereedschap, een ander weet veel van computers. Een derde werkt graag in de tuin. Binnen de coöperatie komt het samen.

Schoongewoon
Schoongewoon is een werknemerscoöperatie en daarmee uniek in Nederland.De werknemers besturen hun eigen bedrijf. Ze zijn betrokken, hebben vertrouwen in zichzelf en in elkaar en kunnen met meer aandacht en liefde garant staan voor een perfecte dienstverlening. Door per vestiging bewust klein te blijven kunnen de werknemers keuzes maken in opdrachten en ook heel selectief omgaan met wie zij als medelid willen samenwerken. De verschillende vestigingen blijven bewust klein. De werknemers besluiten bewust welke opdrachten bij hun passen en met welke leden ze willen samenwerken.


Stadsdorp Zuid
StadsdorpZuid is een open coöperatieve gemeenschap waarin de leden (vanaf ca 50+) samen werken aan een gemeenschappelijke wens: prettig ouder worden. Het streven is zo lang mogelijk, actief te blijven en zelf initiatieven te ontplooien. Leden kunnen gebruik maken van alle activiteiten, mooie lezingen, interessante nieuwsbrieven, uitgebreide zorginformatie en betrouwbare dienstverleners.

Tot uw dienst
De toegang tot de coöperatie staat open voor iedereen die dat wil. De leden van Tot uw Dienst vormen de coöperatie en kunnen een beroep doen op bemiddeling door een van de Wijkzusters van Tot uw Dienst naar eerlijke en betaalbare hulp, zoals: huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging of begeleiding (waaronder ook persoonlijke begeleiding van leerlingen).

Zorgcoöperatie Hoogeloon U.A
De Zorgcoöperatie Hoogeloon U.A is de eerste zorgcoöperatie van Brabant en Nederland. Hoogeloon is een kerkdorp van de gemeente Bladel en telt ruim 2100 inwoners. De coöperatie zet zich in voor het behoud en het ontwikkelen van zorg, diensten en faciliteiten in het dorp. Zij wil hiermee bereiken dat ouderen en mensen met een beperking, ook bij een toenemende zorgvraag, in Hoogeloon kunnen blijven wonen. De Zorgcoöperatie Hoogeloon is opgericht in 2005.

Zorgcoöperatie Texel Samen Beter
Op 24 januari 2014 hebben 13 Texelaars de coöperatie TexelZorg opgericht. Deze coöperatie is een bundeling van (toekomstige) eindgebruikers van de zorg op Texel. Inmiddels is om naamsverwarring te vermijden, de naam gewijzigd in Zorgcoöperatie Texel Samen Beter. De coöperatie is opgericht om namens de Texelse afnemers van zorg invloed uit te oefenen op de kwaliteit, het aanbod, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg op Texel. Zorg in de breedste zin van het woord: niet alleen zorg als je ouder en afhankelijker wordt, maar ook preventie, beweging, gezonde voeding, gezonde geest. Hoe meer je op jongere leeftijd investeert in aandacht voor beweging, voeding etc. des te minder zorg later is vereist.

Lees verder

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.