Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Kamerbrief met reactie op evaluatie hervorming langdurige zorg

Minister De Jonge reageert op de evaluatie van de hervorming van de langdurige zorg door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij richt zich vooral op de vraag of de ondersteuning en zorg voor mensen thuis nu merkbaar beter is geworden.

Rijksoverheid 20 juni 2019

Beleid

Geachte voorzitter,

Zoals toegezegd aan uw Kamer ontvangt u hierbij mijn uitgebreide reactie op de evaluatie van de hervorming langdurige zorg (HLZ) die door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is uitgevoerd.(1&2) Ik zal me hierbij vooral richten op de vraag of de ondersteuning en zorg voor mensen thuis nu merkbaar beter is geworden. Dat was immers een belangrijke doelstelling van de ingezette transitie.

Inwoners van Nederland zijn over het algemeen tevreden over de ondersteuning en zorg die zij thuis ontvangen. Bijna 80% van de mensen die ondersteuning ontvangt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015)(3) beoordeelt deze als kwalitatief goed.(4)

Dat is mooi, maar het kan beter. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en andere rapporten blijken nog de nodige knelpunten, zowel op het niveau van de lokale uitvoeringspraktijk als op het niveau van het stelsel.(5) Gemeenten, Rijk, zorgverzekeraars, (zorg)aanbieders en andere betrokkenen zijn dagelijks bezig deze op te lossen. Dit gebeurt steeds meer in gezamenlijkheid. Het fundament bij deze gezamenlijke aanpak is: ‘lokaal of regionaal indien mogelijk, landelijk indien noodzakelijk.’ We werken daar aan in programma’s en projecten, maar ook in regiosessies. Deze sessies – onder de titel ‘Merkbaar beter thuis’ – zijn georganiseerd om met alle relevante partijen bij elkaar knelpunten en verbeteropgaven te agenderen, te analyseren en waar nodig concrete afspraken te maken om ze op te lossen. De zes sessies die inmiddels hebben plaatsgevonden, waren druk bezocht en leidden tot mooie, praktische afspraken. (6)

Tijdens gesprekken in het veld merk ik dat de noodzaak om beter samen te werken, zeker over domeinen heen, breed wordt gedeeld. In deze brief ga ik dan ook nader in op het vervolg om de ondersteuning en zorg voor mensen thuis merkbaar beter te maken.

Deze brief
Met deze brief geef ik uw Kamer een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot de hervorming van de langdurige zorg. De brief bestaat uit drie delen:
- Eerst zal ik reageren op het overkoepelende eindrapport van de evaluatie van de HLZ die door het SCP is uitgevoerd. Ik zal me hierbij – mede gezien de omvang van de evaluatie – beperken tot een aantal belangrijke uitkomsten en gesignaleerde knelpunten.
- Dan zal ik ingaan op verbeteropgaven en acties met betrekking tot de ondersteuning en zorg voor mensen thuis. De nadruk ligt hierbij op de lokale uitvoering van de Wmo 2015. Op verzoek van uw Kamer reageer ik in dit deel van de brief tevens op het rapport van het platform Koplopers in de Zorg: ‘Toekomstwijzer kwetsbare groepen’.(7) Ten slotte zal ik ingaan op de wijze waarop de monitoring van de Wmo is vormgegeven.
- In het laatste deel van deze brief ga ik kort in op de toekomstige opgave waar Rijk, gemeenten, (zorg)aanbieders en overige stakeholders gezamenlijk voor staan en de organiseerbaarheid van de zorg.

Lees hier de volledige 'Kamerbrief met reactie op evaluatie hervorming langdurige zorg'

(1)Veranderde zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking: Landelijke evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg, Sociaal en Cultureel Planbureau (2018).
(2) Tweede Kamer, vergaderjaar 2017-2018, Kamerstuk 34 104 nr. 231.
(3) Daar waar in deze brief Wmo staat, dient Wmo 2015 gelezen te worden.
(4) Zie onder andere: Zicht op de Wmo 2015, Sociaal en Cultureel Planbureau (2017) en Cliëntervaringsonderzoek Wmo, VNG (2016).
(5) Veranderde zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking: Landelijke evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg, Sociaal en Cultureel Planbureau (2018) p. 10-43.
(6) Zie voor een overzicht van de bijeenkomsten en concrete uitkomsten: www.merkbaarbeterthuis.nl
(7) Regeling van Werkzaamheden, 4 april 2019.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.