Vorig jaar kregen 367 duizend kinderen van 0 tot en met 17 jaar jeugdhulp. Dit komt overeen met bijna 11 procent van de kinderen van die leeftijd. Jeugdhulp bestaat uit het begeleiden en behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen. Ruim een kwart van de jeugdhulpjongeren komt uit een eenoudergezin. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar het gebruik van jeugdhulp in 2016.
Van alle jongeren in Nederland groeit 15 procent op in een eenoudergezin. Jongeren die jeugdhulp krijgen komen relatief vaker uit een eenoudergezin (27 procent). Ook wonen jeugdhulpjongeren vaker niet meer bij hun ouders, maar bijvoorbeeld in een instelling of op zichzelf.
Meeste jeugdhulp in Hoogezand-Sappemeer en Zoetermeer
Jeugdhulp wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Het percentage jongeren met jeugdhulp was het hoogst in Hoogezand-Sappemeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond. Meer dan 15 procent van de jongeren in deze gemeenten kreeg jeugdhulp. Ook andere gemeenten in Groningen en Limburg hebben relatief veel jongeren die jeugdhulp ontvangen. In de gemeenten Schiermonnikoog, Staphorst, Edam-Volendam, Urk en Rozendaal kregen relatief de minste jongeren jeugdhulp (minder dan 6 procent).