Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

5 tips voor jongerenparticipatie

Overheid en organisaties hebben participatie steeds vaker hoger op de agenda staan. En dat is natuurlijk fantastisch, als de doelgroep mee mag praten over zaken die hen aangaan. Zo zien we ook dat steeds meer als het gaat om jongeren. De jongerenraden komen weer op, maar ook ziet de gemeente graag dat jongeren mee participeren in de stad maar ook bij andere overheidsinstellingen en organisaties wordt de doelgroep vaker gevraagd om mee te denken en te doen.

7 maart 2016

Toch zien we dat jongerenparticipatie niet altijd gaat zoals we willen, soms komen jongeren niet opdagen of duurt het heel erg lang voordat de organisatie mee kan gaan in de participatie. Er kunnen talloze redenen zijn waarom participatie moeizaam gaat. En zeker met jongeren, dat is toch net een andere doelgroep. Vandaag deel ik met jou mijn vijf tips als het gaat om jongerenparticipatie.

Tip 1 - Goed luisteren
Neem de tijd om echt naar jongeren te luisteren. Jongeren komen graag vertellen wat ze ergens van vinden. Maar luisteren kan alleen als je echt bereid bent om er wat mee te doen. En er wat mee doen betekent niet altijd dat je precies moet gaan doen wat zij zeggen. Jongeren willen vooral het gevoel krijgen dat er iets gebeurt met de informatie die zij geven. Dus geef aan jongeren aan wat je met de informatie gaat doen en koppel terug wanneer je meer info hebt. En vertel ook waarom sommige dingen wel of niet kunnen.

Tip 2 - Concreet doel
Jongeren zijn resultaatgericht. Dus als je aan de slag gaat met jongerenparticipatie, bedenk dan van te voren goed wat je van ze vraagt. Waar wil je het over hebben? Wat is het doel? Wat wil je opleveren? En voor wie wil je dat opleveren? Wat gebeurt er daarna mee? Dit geeft duidelijke handvaten voor jongeren om mee aan de slag te gaan.

Tip 3 – Betrekken werkt beter op projectbasis
Gerelateerd aan tip 2, mijn beste ervaringen met jongeren betrekken is op projectbasis. Je kunt best meerdere projecten met ze doen, maar ze moeten tussendoor het besluit kunnen maken om toch af te haken. Dit afhaken zit vaker meer in een drukke planning van school/werk/sport, dan dat ze niet meer willen. Bij het werken op projectbasis is het belangrijk om een concreet doel te hebben, maar ook heel concreet te zijn over welke data/tijd/plek. Leg dat van te voren met ze vast en geef ze verantwoordelijkheid. Je kunt best tegen jongeren zeggen dat je graag wil dat ze er minimaal 3x bij aanwezig zijn van de 4x. Leg wel uit waarom je dat wil. Zij snappen best dat als je samen echt iets wil neerzetten, dat het handig is als ze dan ook echt betrokken zijn. Zorg voor een korte doorlooptijd, zodat het resultaat gerichte er in blijft. Vallen er jongeren af? Laat ze zelf nieuwe mensen aandragen bijvoorbeeld. Het werven van jongeren gaat het makkelijkst via jongeren zelf.

Tip 4 – Ben eerlijk & duidelijk – zorg voor een goede terugkoppeling
Vertel jongeren concreet wat je doel is. Wat wil je doen met jongerenparticipatie? Ook het antwoord ‘ik weet het nog niet precies’ is goed. Dan geef je in ieder geval aan dat je zoekende bent, jongeren willen daar ook graag bij helpen. Ben duidelijk over hoe lang sommige dingen duren binnen gemeente structuren. Jongeren wil graag snel resultaat, maar vinden het zich moeilijk voor te stellen dat het in een gemeente niet zo snel kan als zij willen. Maak dus concrete afspraken wanneer je dingen weet en weer contact met ze hebt.

Tip 5 – Funfactor
Hou jongerenparticipatie leuk! In het artikel staat dat jongeren liever informeel contact hebben. Dat is mijn ervaring ook. Maar dat kan ook best in vergaderstijl, maar dan onder het genot van een lekkere pizza. En zorg dat er tijd is om even te kletsen over andere dingen. Ook werkt het heel goed om met verschillende creatieve werkvormen te werken. Dit zorgt er voor dat het leuk blijft, maar ook dat de resultaten concreter worden dan alleen gesprekken. Zo geef je jongeren nog een actievere rol.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.