Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 groene buurtinitiatieven voor meer sociale cohesie

Groen in de buurt is goed voor de sociale cohesie tussen buurtbewoners. Wij verzamelden 8 voorbeelden van groene buurtinitiatieven.

14 maart 2016

Âsum
Âsum is een stadstuin in Techum volgens het Community Supported Agriculture (CSA) systeem. CSA houdt in het kort in dat een groep mensen een boer in de buurt van een inkomen verzekert, zodat hij zijn produkten op een eerlijke en natuurvriendelijke manier kan produceren. Dit wordt ook wel een lokaal boer-consument verband genoemd.Op de tuin worden groenten, bloemen, kruiden en kleinfruit verbouwd. De klanten nemen de produkten af via een lidmaatschapsysteem. Je koopt met dit lidmaatschap in feite een moestuin met tuinman voor een jaar. Je mag komen helpen zoveel je wilt, maar niets is verplicht. Je hoeft in principe helemaal niet te helpen als je dat niet wilt.

Dommelbimd
Het project heeft tot doel een karakteristiek, groen gebied in het centrum van Boxtel te behouden, verder te ontwikkelen als natuurgebied en de beleefbaarheid ervan voor én met de bewoners van Boxtel te vergroten. Hiertoe is een stichting opgericht die door de uitgifte van certificaten geld bijeen haalt om het eigendom van de gronden te verwerven.

Dorpstuin van Diphoorn
De Dorpstuin van Diphoorn is een lokaal initiatief waarbij op kleine schaal groenten, (klein) fruit en kruiden worden gekweekt voor de liefhebbers van biologische producten. In de tuin staan oude (vergeten) groenterassen, groente- en fruitsoorten die je net iets minder vaak ziet in de winkel, maar ook gewoon de populaire gewassen waar veel vraag naar is.

Ecologische woonwijk De Kersentuin
De Kersentuin is een unieke buurt in Utrecht/Leidsche Rijn. Het is ontstaan vanuit een visie op hoe mensen met elkaar kunnen samenwonen en samenleven; met extra aandacht voor elkaar én voor de natuur. De Kersentuin toont aan dat bij de bouw en inrichting van (nieuwe) buurten veel aan het initiatief van de (toekomstige) bewoners overgelaten kan worden. Het laat zien dat dat kan resulteren in een zeer leefbare buurt. De Kersentuin spoort mensen aan het heft in handen te nemen: er is meer mogelijk dan menigeen denkt; de eigen buurt is veel maakbaarder dan menigeen denkt. De Kersentuin toont dat aan, in vrijwel alle opzichten.

Groendaalsteeggroep
De Groendaalsteeg-groep is een spontaan ontstane groep mensen, die de woonomgeving (Groendaalsteeg in Haarlem) een beter aanzien gaat geven. Inmiddels zijn er al uitsparingen gemaakt (geveltuintjes) en hebben we samen gezorgd voor de beplanting, palissadenborders en goede aarde.

Groenmoetjedoen
Stichting GroenmoetjeDoen! is een groep actief betrokken burgers die hart hebben voor het groen en duurzaamheid in hun wijk gestart in NO en inmiddels stadsbreed in Utrecht. De stichting is betrokken bij het organiseren van de GroenmoetjeDoen!-dag op 12 juni 2016.

Shuttledrive
Shuttledrive is een groen vervoersinitiatief waarbij men niet alleen via de website, maar ook met zg. haltepalen cq. beschilderde lantaarnpalen een zodanig herkenningspunt heeft waarbij automoblisten en passagiers op een zekere manier met elkaar mee kunnen rijden. De automobilist ontvangt € 0,07 per km van de passagier (minimaal € 2,50) en reduceert zo zijn autokosten (lees benzinekosten) en de passagier betaald minder dan het openbaar vervoer, is geen ov-chipkaart nodig en is verzekerd van een zitplaats.

Tuintjes Pieterplaatsje
In de Culemborgse wijk ‘Nieuwstad’ ligt tussen de Zalenstraat, de Nieuwstraat, de Westerwal en Zuiderwal een speelterreintje. Door inspanningen van de omwonenden is het inmiddels uitgegroeid tot een prettige speelplaats voor de kleintjes met een mandschommel, glijbaan en klimobject en voor de groteren een pingpongtafel. Middels een prijsvraag kwam er een nieuwe naam: ‘Het Pieterplaatsje’ en die naam is een paar jaar geleden officieel geworden bij besluit van de gemeente. Stap voor stap worden nieuwe projectjes aangepakt om het tot een prettig plaatsje te maken.

Lees ookb

  • 8 voorbeelden van buurttuinen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.