Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

8 slimme manieren om schulden te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Investeren in schuldpreventie en vroegsignalering loont. Wij selecteerden 8 projecten op het terrein van schuldpreventie.

12 februari 2016

Budgetmaatjes
Budgetmaatjes zijn gecertificeerde vrijwilligers die een opleiding op dit gebied met goed gevolg hebben afgesloten. Zij begeleiden en ondersteunen hulpvragers op weg naar financiële vrijheid. Aan mensen die moeite hebben met hun administratie geven zij preventieve hulp, ze bieden ondersteuning aan mensen die een traject van schuldhulp doorlopen en geven nazorg wanneer de schuldhulp is afgerond.

Euro-Wijzer
Als vluchtelingen in Nederland aankomen, hebben ze vaak geen enkel financieel vangnet. Dat maakt hen kwetsbaar. Met het project Euro-Wijzer helpt VluchtelingenWerk Nederland vluchtelingen financieel zelfredzaam te worden en (verdere) schulden te voorkomen.

Financieel Café
Het Financieel Café heeft als doel het creëren van een informeel platform voor financials, waarbij het uitwisselen van kennis en ervaring en het vergroten van je relatienetwerk centraal staat. De formule van elke bijeenkomst is de combinatie tussen een formeel programma en een gezellige borrel.

Fix up your life
In Fix Up Your Life hebben het ROC Tilburg, het jongerenwerk R-newt en de gemeente Tilburg de handen ineen geslagen. Professionals vanuit het ROC verwijzen jongeren door en via presentaties tijdens lessen kunnen jongeren zichzelf aanmelden. De jongeren krijgen vervolgens een training van vier avonden bij jongerenwerk Rnewt. De jongerenwerkers ondersteunen hen met intensieve individuele begeleiding. Na dit traject stromen de jongeren die dat nodig hebben in bij schuldhulpverlening van de gemeente Tilburg.

Islamtische schuldhulpverlening
Het project schuldhulpverlening van Care for Muslims richt zich op het bezoeken van de moslim die in een minder goede financiële situatie zit. Bij het bezoek wordt informatie ingewonnen die nodig is alvorens tot een oordeel te komen om het probleem op te lossen. De ingewonnen informatie wordt samen met een team van schuldhulpverleners beoordeeld, waarna deze uitkomst aan de betrokkene wordt voorgesteld.

Mind your wallet
Mind your Wallet is een debatproject om financiële problemen onder jongeren bespreekbaar te maken en het onderwerp hoger op de agenda te zetten. Het project helpt jongeren om financiële problemen bespreekbaar te maken via simpele debattechnieken en gerichte achtergrondinformatie. Daarnaast kunnen de jongeren hun nieuwe vaardigheden direct toepassen door middel van wijkdebatten en in een debatcompetitie.

Straatkubus
Het project is gericht op vroegsignalering van schuldsituaties, waarbij vrijwilligers huis-aan-huis gesprekken voeren met huishoudens om problematiek in beeld te brengen, adviezen te geven en door te verwijzen naar professionele hulpverlening.

Vroeg Eropaf
In Amsterdam werken de gemeente, woningcorporaties, energiebedrijven en Agis samen in het project Vroeg Eropaf. De crediteuren melden een wanbetaler met een betalingsachterstand van minimaal twee maanden aan bij “Vroeg Eropaf”. Een maatschappelijk dienstverlener zoekt dan contact met de wanbetaler en werkt aan een oplossing.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.