Gemeenten en instellingen in het sociaal domein staan voor een forse bezuinigingsopgave. Er moeten miljarden worden bezuinigd. Daarnaast moet de hulp en ondersteuning aan kwetsbare burgers op peil blijven. Meer voor minder is het devies. Wij selecteerden 8 ideeën voor creatief bezuinigen.
Anders naar werk kijken door 'the lean game'
De gemeente Eindhoven heeft een eigen Lean-game ontwikkeld. Lean is een andere manier om naar werk te kijken. De kernvraag van de Lean- filosofie is 'welke activiteiten voeren we uit en wat dragen die bij aan het resultaat.' Het doel: geen overbodige werkzaamheden, minder controlemomenten, geen wachttijden. Prettiger dus, voor de klant én voor de organistie. Niet in de laatste plaats omdat het de interne samenwerking bevordert.
Coöperatie voor onderhoud sportvelden
In de gemeente Sluis hebben tien veldverenigingen een coöperatie opgericht voor het gezamenlijk beheren van de sportvelden en sportaccomodaties. De coöperatie krijgt jaarlijks een bedrag van de gemeente voor het onderhoud en het beheer van de velden. De coöperatie is het antwoord vanuit de clubs op de voornemens van de gemeente om 10 % te bezuinigen op de begroting. Door deze oplossing bespaart de gemeente op overheadkosten zoals ICT, kantoorruimte en fte.
Crowdfunding in plaats van subsidie
Onlangs werd in het gemeentehuis van Medemblik de website hetluktons.nl gelanceerd. Via deze website kunnen verenigingen en stichtingen in Westfriesland steun vragen voor het financieren van een activiteit of maatschappelijk doel. De website is een gezamenlijk initiatief van het Vrijwilligerspunt, de Westfriese Uitdaging en de gemeente Medemblik zorgt ervoor dat dit project als pilot van de grond komt. Het is de bedoeling dat de andere Westfriese gemeenten zich ook zichtbaar gaan aansluiten.
Experimenteer met 'Participatory budgetting'
In veel landen is ervaring opgedaan met ‘Participatory budgeting’. “Participatory budgeting directly involves local people in making decisions on the spending and priorities for a defined public budget”. Het Braziliaanse Porto Alegro stelt al sinds jaar en dag de begroting vast in een grootschalige dialoog met de stad. Ook in Canada en Frankrijk wordt op lokaal niveau ‘the wisdom of the crowds’ gemobiliseerd. In Engeland wordt in een Idols-achtige setting aan bewoners gevraagd om te stemmen op hun voorkeursprojecten. De OECD constateerde dat deze manier van werken leidde tot aantoonbare verbetering van het niveau van de voorzieningen.
Maak vrienden
Een ‘stichting vrienden van’ kan erg veel opleveren, niet alleen aan geld, middelen en diensten, maar ook aan pr en betrokkenheid van de lokale samenleving bij organisaties.
Schrijf een Social Impact Bond uit
Een Social Impact Bond is een heel andere manier van denken én financieren van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Geen subsidie om inspanningen te verrichten, maar een gerichte investering om een prestatie te bereiken. Rotterdam had de primeur. Start Foundation sloot samen met collega-investeerder ABN AMRO Social Fund een contract met de gemeente Rotterdam om 160 werkloze jongeren via opdrachtnemer de Buzinezzclub aan werk te helpen.
Weg met de kaasschaaf
Wéér bezuinigen als gemeente? Pak het eens anders aan. Vraag niet wat je niet meer kunt, ga uit van wat je wel kunt doen. Zoals ze in Culemborg doen. Ook Culemborg staat voor de zoveelste bezuinigingsopgave. In vorige rondes is het ‘laaghangende fruit’ al geplukt. Dus wat nu? Culemborg laat de kaasschaaf in de la en kiest een alternatieve route: de Zero-Based Budgetting (ZZB) methode. Deze methode werkt precies omgekeerd: het uitgangspunt is bouwen. Nadat de onontkoombare kosten (bijvoorbeeld door wettelijke verplichtingen) van het budget af zijn, begint de raad met een schone lei. Aan de hand van prioriteiten en beleidsdoelen wordt de begroting dan opgebouwd. Een goede manier om richting te bepalen en nieuwe keuzes te maken (wat doen we wél).
Werk samen met het bedrijfsleven
Onderzoek in hoeverre het mogelijk is om zorgtaken, zoals bijvoorbeeld dagbesteding, uit te besteden aan het bedrijfsleven. Een goed voorbeeld is Granny 's Finest. Dit bedrijf voorkomt eenzaamheid door senioren hun hobby handwerk uit te laten oefenen in groepsverband begeleid door jonge ontwerpers. Jong leert van oud en omgedraaid. Met de juiste natuurlijke garens, de juiste uitleg en de juiste inspanningen worden kwalitatief hoogwaardige handgemaakte producten gemaakt. Deze worden verkocht en met de opbrengst worden de sociale doelen van Granny’s Finest gerealiseerd. De senioren krijgen géén geld, maar worden uitbetaald in de vorm van uitjes.