Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Tweede Kamer: Altijd spreken met het kind binnen de jeugdbescherming

In de jeugdbescherming moet in principe altijd met het desbetreffende kind worden gesproken door een gespecialiseerd medewerker, tijdens een onderzoek, maar ook nadat het onderzoek is afgesloten in het kader van de nazorg. Dit is de inhoud van de motie van Kamerleden Bergkamp van D66 en Kooiman van de SP die op 13 oktober 2016 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Defence for Children 27 October 2016

Defence for Children is hierover zeer verheugd omdat navolging van de motie betekent dat het recht van kinderen om hun mening te geven beter wordt verankerd.

Gesprek met het kind door een gespecialiseerde beroepskracht

De motie is op 12 oktober ingediend in het Algemeen Overleg over Kindermishandeling en Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA). Tijdens dit overleg is uitgebreid ingegaan op het plan voor aanscherping van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De aangenomen motie belooft een verbetering van de positie van alle minderjarigen die in aanraking komen met de jeugdbescherming. Bijvoorbeeld wanneer Veilig Thuis en of de gecertificeerde instelling (vroeger: Bureau Jeugdzorg) betrokken is bij het gezin. Niet alleen moet worden geborgd dat in deze situaties altijd met het kind zelf wordt gesproken, maar ook moet worden vastgelegd dat een gespecialiseerde medewerker dit gesprek aangaat.

Borgen in nationale regelgeving en beleid

Op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale regelgeving is het een noodzakelijk vereiste dat een gespecialiseerde medewerker het gesprek voert met het betrokken kind. De professional die het gesprek aangaat moet beschikken over voldoende specialistische kennis over het praten met kinderen en rekening te houden met de specifieke behoeften en capaciteiten van het betreffende kind. De regering wordt in de motie verzocht om het spreken met kinderen door een gespecialiseerd medewerker te borgen door het spreken met kinderen te betrekken bij de uitwerking van de plannen voor de aanscherping van de meldcode, de werkwijze van Veilig Thuis en andere protocollen. Defence for Children acht het van groot belang dat dit landelijk wordt geregeld en juicht de motie op dit punt toe.

Jongeren gaan adviseren bij de uitwerking van het plan

Tijdens het Algemeen Overleg heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarnaast toegezegd de ‘Jongerentaskforce aanpak van geweld tegen kinderen’ uit te nodigen om input te leveren bij het uitwerken van de plannen voor aanscherping van de meldcode en de werkwijze van Veilig Thuis. Vanuit Kinderrechtenperspectief is het belangrijk dat jongeren ook bij het ontwikkelen van beleid een stem krijgen. Defence for Children vindt dit dan ook een mooie toezegging.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.