Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Bekostiging ondersteunt zorg op maat voor kwetsbare patiënten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt per 2025 een structurele bekostiging vast voor twee trajecten binnen de geneeskundige zorg aan specifieke patiënten (gzsp). De bekostiging ondersteunt de inzet van de specialist ouderengeneeskunde als kwetsbare patiënten lang thuis zorg nodig hebben. Patiënten krijgen zo passende ondersteuning in hun eigen omgeving.

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 23 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Zorg op maat

Kwetsbare patiënten met een complexe zorgvraag die thuis wonen hebben niet de hele dag verzorging nodig, maar vaak wel van meerdere zorgaanbieders. Met gzsp wordt de zorg rondom de patiënt en op maat georganiseerd door huisartsen, wijkverpleegkundigen en -verzorgenden en het netwerk van de patiënt. Tot nu toe wordt de inzet van de specialist ouderengeneeskunde alleen per uur gedeclareerd. Met twee nieuwe prestaties wordt de zorg tijdens de opstartfase per drie maanden gedeclareerd en daarna vervolgd per maand. De uurprestaties blijven onderdeel van gzsp.

Bekostiging sluit aan bij ontwikkelingen

Er zijn al veel initiatieven waar de specialist ouderengeneeskunde wordt ingezet als patiënten lang thuis zorg nodig hebben. Soms nemen zij zelfs de regie over van de huisarts. Afstemming en coördinatie tussen verschillende zorgaanbieders speelt daarbij een grote rol. Met deze twee nieuwe prestaties sluit de NZa aan bij deze ontwikkelingen. Samen met betrokken partijen monitoren, evalueren en updaten we de nieuwe regels als dat nodig is. Vanaf 2025 gelden de prestaties alleen nog voor patiënten die de zorg krijgen vanuit de Zorgverzekeringswet. We onderzoeken de aankomende periode hoe we deze bekostiging in kunnen zetten voor de zorg vanuit de Wet langdurige zorg in de thuissituatie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.