Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Betrokkenheid ouders bij passend onderwijs cruciaal

Een goede relatie tussen school en ouders is cruciaal, met name in het kader van passend onderwijs. De huidige formulering in de wet Passend Onderwijs betekent een behoorlijke versterking van de positie van ouders en een grote betrokkenheid bij de ondersteuning van hun kinderen. De VO-raad verwacht dat instemmingsrecht voor ouders op het handelingsdeel van het OPP, zoals de motie-Ypma bij wet wil regelen, in de praktijk juist kan leiden tot meer bureaucratie, tijd die niet besteed kan worden aan de ondersteuning van leerlingen. De VO-raad stelt in reactie op de internetconsultatie daarom voor om het wetsvoorstel zodanig aan te passen, dat ouders het handelingsdeel ‘voor gezien’ ondertekenen en dat er ruimte is opgenomen voor de zienswijze van de ouders op de benodigde aanpak voor hun kind.

VO-Raad 11 september 2014

De VO-raad verwacht dat de uitwerking van de motie Ypma niet gaat leiden tot betere samenwerking tussen scholen en ouders of betere begeleiding van leerlingen, maar vooral tot meer regeldruk. De VO-raad vindt juridisering van de natuurlijke relatie als die tussen ouders en school contraproductief: alle tijd die gestoken moet worden in procedures en administratie kan niet aan leerlingen besteed worden. De VO-raad vreest dat het voorliggende wetsvoorstel ertoe leidt dat het handelingsplan geblokkeerd wordt, omdat zich situaties voordoen waarin geen overeenstemming met ouders wordt bereikt. Hierdoor bestaat het risico dat de leerling niet de gewenste of geen ondersteuning ontvangt, wat niet in het belang is van de leerling, en zelfs schadelijk kan zijn. De nadruk moet wat betreft de VO-raad meer liggen op het voorkomen van juridisering en bureaucratisering door eerder te gaan bemiddelen. Dat neemt niet weg dat ouders – na bemiddeling - nog altijd naar een geschillencommissie kunnen gaan.

De VO-raad stelt voor het wetsvoorstel zodanig aan te passen, dat het wel verplicht wordt dat ouders het handelingsdeel ‘voor gezien’ ondertekenen, maar dat geen handtekening voor hun instemming nodig is. Daarbij is het van belang dat er ruimte is opgenomen voor de zienswijze van de ouders op de benodigde aanpak voor hun kind. De school kan het handelingsdeel naar aanleiding van die zienswijze eventueel nog bijstellen. Dit voorstel biedt de garantie dat er overleg met ouders is geweest over het handelingsdeel van het OPP, wat van belang is voor het proces zonder dat het blokkerend hoeft te werken op de zorgplicht.

Bekijk het wetsvoorstel over instemmingsrecht van ouders op handelingsdeel ontwikkelingsperspectief en lees de volledige reactie die de VO-raad heeft ingestuurd op de internetconsultatie die voor het wetsvoorstel is opengesteld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.