Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Burgemeester Pauline Krikke wil met Doorbraakteam Huiselijk Geweld taboe doorbreken

De Haagse burgemeester Pauline Krikke gaat in het nieuwe Doorbraakteam Huiselijk Geweld op zoek naar een verbetering van de aanpak van huiselijk geweld. Ze gaat zelf met een team specialisten de praktijk van de weerbarstige casussen in om zo heel gericht te kijken waar het nu vaak misgaat of vastloopt. Krikke noemt huiselijk geweld “een van de meest fnuikende vormen van geweld, omdat het plaatsvindt in de veilige en vertrouwde omgeving van je huis of in je relatie”.

Gemeente Den Haag 14 februari 2018

50 doden per jaar

Al tijdens haar installatierede zei burgemeester Krikke met het thema huiselijk geweld aan de slag te willen. De afgelopen maanden bracht ze vele werkbezoeken, organiseerde ze een rondetafelconferentie en was ze te gast op een Lotgenotendag. Eerder deze week stuurde ze haar ‘Intensivering Aanpak Huiselijk Geweld’ naar de gemeenteraad. Krikke: “Het is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Gemiddeld vallen er in Nederland 50 doden per jaar door huiselijk geweld, een getal waar ik elke keer dat ik het uitspreek weer van schrik. In iedere schoolklas in ons land zit gemiddeld minimaal één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of relationeel geweld tussen ouders.”

Topje van de ijsberg

Twee doelen staan voor burgemeester Krikke centraal. Ze wil de bestaande aanpak verbeteren en zo de spiraal van geweld doorbreken. Daarnaast wil ze het taboe doorbreken dat nog altijd rond huiselijk geweld bestaat. “We moeten voor alle betrokkenen de drempel verlagen om hulp te zoeken. Gevoelens van schaamte bij mensen zijn zeer begrijpelijk. Door me er als burgemeester over uit te spreken hoop ik dat mensen net dat beetje extra kracht voelen om wel aan de bel te trekken.” Krikke waarschuwt dat extra aandacht ertoe kan leiden dat de cijfers rond huiselijk geweld stijgen. “Dat betekent niet dat het probleem groter wordt, maar dat het zichtbaarder wordt. Dat zou heel goed zijn, want ik denk dat we nog maar het topje van de ijsberg zien. En vergis je niet, het komt in alle lagen van de bevolking voor.”

Geen politiek vluggertje

Al sinds haar raadslidmaatschap in Amsterdam in de jaren ’90 houdt Krikke zich met huiselijk geweld bezig. “Een bezoek aan een blijf-van-mijn-lijf-huis maakte toen diepe indruk. Sindsdien heeft het onderwerp me niet meer losgelaten. Hier in Den Haag voel ik nog een extra verantwoordelijkheid. Wij zijn de stad van vrede en recht, met het Vredespaleis en talloze internationale instituties. Maar vrede en recht moet ook gelden achter iedere voordeur in onze stad. Dat is een proces van de lange adem. De aanpak die ik vandaag presenteer is dan ook geen politiek vluggertje, ik zal er mijn hele burgemeesterschap bovenop zitten.”

Huisverbod vaker inzetten

Naast de oprichting van het Doorbraakteam Huiselijk Geweld kondigt burgemeester Krikke nog een aantal maatregelen aan. Een van de problemen die zij signaleert, is dat slachtoffers vaak geen aangifte doen, bijvoorbeeld omdat ze de relatie met de dader willen voortzetten. Krikke vindt het onwenselijk dat daders niet worden aangepakt en hun behandeltraject ontlopen. Daarom wil ze bevorderen dat de politie vaker dan nu een zaak ambtshalve onderzoekt – dus zonder dat het slachtoffer aangifte doet – en deze voorlegt aan het Openbaar Ministerie. Daarover heeft ze al met politie en OM gesproken. Verder wil ze de verbinding tussen straf en zorg verbeteren. Ook laat ze onderzoeken waarom het aantal huisverboden afneemt, terwijl dit een effectief middel blijkt om de situatie in een gezin even te bevriezen en de hulp op gang te brengen. Volgens Krikke zou het huisverbod juist vaker moeten worden ingezet.

Lees het gehele plan van aanpak in de bijlage.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.