Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Co-Med overtrad meerdere malen regels van de zorgfusietoets

Co-Med heeft bij de overname van meerdere huisartsenpraktijken de regels van de zorgfusietoets overtreden. Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na uitgebreide toezichtsonderzoeken naar de overnames van praktijken in Bergen op Zoom, Den Haag, Eindhoven en Zwolle. Het gaat om het niet melden van een overname en om het overnemen van praktijken terwijl de NZa nog geen goedkeuring heeft gegeven.

NZa 15 oktober 2024

Boete na faillissement nu niet zinvol

Hiermee heeft Co-Med niet voldaan aan de wet- en regelgeving ten aanzien van de zorgspecifieke concentratietoets. De NZa kan overgaan tot formele handhaving maar besluit wegens het faillissement van Co-Med hier nu van af te zien. Als een boete na deze faillissementsverklaring wordt opgelegd kan deze vrijwel zeker niet worden geïnd. Daarnaast speelt mee dat de NZa, in het belang van de patiënten en de betrokken huisartsen, de afwikkeling van het faillissement niet wil vertragen.

Wettelijke concentratietoets

De NZa toetst een fusie of overname als de zorgaanbieder, of het concern waartoe de zorgaanbieder behoort, met ten minste 50 personen zorg verleent in Nederland. Zorgaanbieders mogen een fusie of overname pas tot stand brengen na goedkeuring van de NZa. De NZa geeft goedkeuring wanneer zorgaanbieders voldoende inzicht in de concentratieplannen hebben gegeven en het proces zorgvuldig is doorlopen. Fusies en overnames kunnen grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in een bepaalde regio. Daarom is het belangrijk dat zorgaanbieders hun plannen vooraf en op tijd melden bij de NZa.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.