Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Contracteren integere zorgaanbieders: Begin bij het begin!

Publieke gelden bestemd voor de zorg, horen ook aan zorg te worden besteed. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Dat blijkt onder meer uit een interessant onderzoek door de Algemene Rekenkamer in 2022 naar de effectiviteit van zorgfraudebestrijding ‘Een zorgelijk gebrek aan daadkracht’. Ook verschijnen hierover regelmatig berichten in de media.

20 september 2024

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend Nederlands spreekwoord. Maar hoe voorkom je als gemeente dat je een niet-integere zorgaanbieder contracteert? Een waarschuwingenregister waarin gemeenten melding kunnen maken van dergelijke zorgaanbieders bestaat (nog) niet. Daarnaast maken niet-integere zorgaanbieders vaak gebruik van verschillende rechtspersonen, waardoor moeilijk in kaart is te brengen waar het zorggeld heen vloeit. Maar wat kan een gemeente wél doen?

Begin bij het begin

Het begint bij het inbedden van het thema zorgfraude binnen de gehele organisatie van de gemeente. Om de bestrijding van zorgfraude succesvol handen en voeten te geven is het allereerst belangrijk dat het thema gedragen wordt door alle afdelingen van de gemeente. Denk aan beleid, inkoop, contractmanagement, maar ook toezicht en handhaving. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de voorbereiding van een inkoopprocedure al na te denken over de impact van bepaalde inkoopkeuzes voor het contractmanagement en toezicht en handhaving.

Tijdens de cursus ‘Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders’ op 5 november 2024, bespreken Sanne Groenwold en Giulia van den Beuken onder andere hoe een gemeente al in de voorbereiding van een inkoopprocedure kan sturen op het voorkomen van zorgfraude. Zij zien ernaar uit u daar te mogen ontvangen en ervaringen uit te wisselen!

Vind hier meer informatie over de cursus Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.