De Tweede Kamer en staatssecretaris Sander Dekker spraken op 3 juli 2014 over passend onderwijs. In een brief gaat Dekker in op enkele moties en toezeggingen uit dit overleg en bespreekt hij kort de eerste ervaringen met passend onderwijs.
De samenwerkingsverbanden en scholen zijn per 1 augustus goed van start gegaan. Veel scholen en samenwerkingsverbanden gebruiken de ruimte om voor leerlingen een passende plek te zoeken. Tegelijkertijd zien we dat nog te veel leerlingen ongeoorloofd niet naar school gaan. Zij hebben bijzondere aandacht binnen passend onderwijs. Tweede Kamerlid Loes Ypma kondigde in het algemeen overleg aan dat ze 50 signalen had van thuiszitters. In 47 cases bleek het om thuiszittende kinderen te gaan. Voor 30 van deze kinderen is inmiddels een oplossing gevonden. In een aantal complexe situaties wordt in overleg met alle betrokkenen nog naar een passende plek gezocht.
Om beter inzicht te krijgen in het aantal thuiszitters, heeft Dekker aanvullend onderzoek laten doen naar de verzuimcijfers. Hieruit blijkt dat er nog steeds verschillen zijn tussen de manier waarop wordt geregistreerd en de definities die worden gebruikt. De resultaten van het onderzoek zijn aanleiding om in gesprek te gaan met gemeenten en samenwerkingsverbanden over hoe deze thuiszittende leerlingen weer naar school kunnen gaan.
Daarnaast reageert Dekker op 2 moties over zeggenschap van ouders van kinderen in het regulier onderwijs die begeleiding krijgen van een instelling voor cluster 1 en 2, de ondersteuning vanuit het onderwijs en zorg voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking en over de verevening. In november verschijnt de zesde voortgangsrapportage passend onderwijs. Hierin wordt uitgebreider ingegaan op de eerste ervaringen met passend onderwijs en op de voortgang op de hierboven genoemde moties.
Download de brief ‘Voortgang passend onderwijs’ (PDF, 236 KB).
Download het rapport ‘Leerlingverzuim in beeld’ (PDF, 641 KB).