Een app die direct fouten en fraude toont in de thuiszorg. Tweeduizend cliënten van Actief Zorg in Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen en Waalwijk gaan ermee aan de slag.
Softwareprogramma Fair Care moet in Nederland miljoenenfraudes in de thuiszorg voorkomen én tevreden klanten opleveren. Tweeduizend cliënten van Actief Zorg in Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau Dongen en Waalwijk mogen aftrappen. ,,Fair Care kan de oplossing zijn", zegt Oosterhouter Marcel Damen.
Frauderende zorgbureaus stelen volgens het Openbaar Ministerie (OM) al jaren honderden miljoenen uit de staatsruif. Zorgcowboys beginnen in anderhalf uur een zorgbureau en declareren uren die nooit zijn geleverd, rommelen met persoonsgebonden budgetten (pgb) of zetten neppatiënten in. Gemeenten ontdekken fraude laat omdat papieren declaraties soms pas maanden later verwerkt worden.
Dat er iets moest gebeuren was duidelijk. Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de koepel voor gemeenten, vroeg in 2017 of onder anderen oud-directeur Marcel Damen van techbedrijf Ericsson in Rijen geen oplossing wist via blockchain technologie.
Directeur Ingrid Hoogstrate van het Kenniscentrum is blij dat een nieuwe techniek als blockchain ook voor thuiszorg wordt ingezet. ,,Blockchain is zeer fraudebestendig omdat je niet eenzijdig iets kunt veranderen. De toepassing van Marcel Damen is laagdrempelig. Het is leuk dat vanuit Brabant dit naar voren komt. De eerste gemeenten gaan ermee aan de slag. Dat klinkt heel mooi. Als de resultaten blijven zoals ze in Tilburg waren, is dat fantastisch. Dit is zo ver ik weet de eerste toepassing van deze technologie voor thuiszorg.”
Hoogstrate hoopt dat meer bedrijven zich op deze en andere nieuwe technieken storten om fraude tegen te gaan.
Lees ook het artikel van Jan-Willem Sies, teammanager Fraudebestrijding bij de Gemeente Tilburg, over het gebruik van Fair Care en Blockchain bij Wmo-hulp aan huis.