Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking van dieren op mensen. Over het algemeen zijn de resultaten bijzonder gunstig. Het aaien van een dier geeft knuffelhormonen (oxytocine) af waar je gelukkig van wordt. Ook worden mensen rustig van het aaien van dieren en geeft het afleiding.
Dieren en mensen met autisme, psychiatrische patiënten en NAH
Dieren en autisten zijn al lang geleden gebleken een goede combi te zijn. Zwemmen met dolfijnen is daar een goed voorbeeld van. Maar er is ook paardentherapie en hondentherapie voor bijvoorbeeld voor mensen met autisme. Voor ouders van kinderen met autisme is er een project dat PAWS heet en waar ouders worden getraind om hun honden te trainen om te reageren op bepaald gedrag van deze kinderen. Uit onderzoek blijkt dat de "uitbarstingen" een stuk minder worden met een hond in de buurt en de kinderen ook beter socialiseren.
Iedereen kent natuurlijk wel de blindengeleidehond. Op een andere manier, maar net zo belangrijk, worden honden ook ingezet voor psychiatrische en natuurlijk voor degene met epilepsie mogelijk ten gevolge van NAH. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een dementiehond.
Kortom, er zijn heel veel redenen waarom de inzet van dieren goed is bij vrijwel elke zorgdoelgroep. Waarom zien we ze dan zo weinig terug in de zorg? Goeie vraag! Mijn inziens is dat er te weinig aandacht aan wordt besteed en dat is precies waarom ik dit blog schrijf, om hier meer ruchtbaarheid aan te geven!
Dieren in de thuissituatie
Sommige mensen gaat het echter niet meer om zelfstandig voor een dier te zorgen. Want ook een kat heeft iemand nodig die hen te eten geeft en de kattenbak verschoont! Ik vindt het echter bijzonder jammer dat mensen de liefde van een dier moeten missen en ben op onderzoek uitgegaan.
Voor de kattenbak was al snel een oplossing gevonden. De Poopycat is een biologisch afbreekbare doos die je gemakkelijk uitklapt en waarin die na een week zonder moeilijkheden weer in de prullenbak gegooid kan worden. Het enige wat je dus moet hebben is iemand die eens per week de bak in elkaar zet en weggooit:) Kosten zijn €20,00 per 4 weken.
De volgende "uitdaging" was het vinden van een manier waarop een kat voldoende eten en drinken heeft. Daar was een ruim assortiment aan middelen voor te vinden op onder andere deze website van Docbooff.nl.
Wat overblijft is iemand die eens per 5 dagen langskomt om dit alles te bewerkstellingen. Nu mogen we hopen dat iedere hulpbehoevende iedere 5 dagen iemand heeft die langs komt! Er zijn wel altijd uitzonderingsgevallen van mensen die vrijwel geen visite krijgen en juist voor hen is de aanspraak van een dier belangrijk, want alleen is maar alleen. Wanneer iemand een indicatie heeft voor begeleiding dan mag je verwachten dat de begeleider dit op zich neemt.
Mooie momenten met dier en mens
Persoonlijk heb ik heel veel mooie ervaringen met dieren en diverse doelgroepen opgedaan in de 17 jaar dat ik in de zorg werk. Van een dementerende dame waarvan we dachten dat ze niet meer kon praten en die opeens hele zinnen tegen me sprak toen ze mijn pup op schoot kreeg tot de grote ogen van medewerkers en bewoners toen een kameel het verzorgingshuis in kwam lopen. Van een varken knuffelen met een met lichamelijk gehandicapte, tot cliënten die zo gehecht waren aan de vijver met vissen en schildpadden dat ze, toen men deze vijver wilde slopen, dreigden in badpak erin te gaan zitten.
Heeft u ook mooie ervaringen opgedaan met dieren? Dan hoor ik ze graag van u! Via onze contactpagina van Partisa kunt u uw ervaringen met mij delen en wij ze op onze beurt deze ervaringen delen met onze volgers op social media!
Eerdere blogs van Cynthia Reindersma
Professionele begeleiding in de thuissituatie, een vak apart
10 tips voor communicatie met iemand die dement is
Muziek als hersengym
8 tips voor het keukentafelgesprek of een gesprek met het CIZ
Lekker en functioneel eten
Goede zorg zonder regels, het kan in Nederland!