Aan welzijnsinstellingen en (jeugd)zorgaanbieders wordt steeds vaker gevraagd om inzicht te geven in het resultaat en effectiviteit van hun diensten. In deze workshop leert u hiermee om te gaan, en om via resultaatgericht werken de effectiviteit van uw instelling te verhogen en uw positie te versterken. De workshop vindt plaats op 7 april. Schrijf u nu in.
Inleiding
In deze workshop worden de kansen en bedreigingen van resultaatsturing en - verantwoording behandeld. De bedoeling is om onder gunstige omstandigheden resultaatgericht werken in te voeren en beter te verantwoorden. Waarom lukt het wel in de ene gemeente en instelling, en elders niet? Diverse methodes om resultaten te meten worden behandeld, zowel op het gebied van ((jeugd-)zorg als op het welzijnsterrein.
Er wordt ingegaan op de tendens die bij gemeenten groeit om sociale 'programma's van eisen' of 'sociale domein-opdrachten' te maken die gevuld zijn met gewenste SMART-resultaten. Hoe speel je daar als welzijns- en zorgaanbieder op in? Welke afspraken maak je daarover met de opdrachtgever?
Tot slot wordt aandacht geven aan de vraag hoe instellingen strategisch om kunnen gaan met resultaatsturing en - verantwoording. Hoe draag je dat intern en extern uit? En hoe kan het als 'selling point' worden gebruikt in de langzaam opener opererende markt van welzijn en zorg?
Resultaat
Na de workshop heeft u:
Inzicht gekregen in de mogelijkheden van resultaatgericht werken en verantwoorden, en welke instrumenten daarbij gebruikt kunnen worden;
Geleerd hoe er ingespeeld kan worden op een sociaal 'programma van eisen' en hoe de resultaten van de eigen diensten gemeten kunnen worden (SMART);
Inzicht gekregen hoe strategisch omgegaan kan worden met resultaatsturing en resultaatmonitoring, zowel in een subsidie- als bij een inkoopbeleid van de gemeente;
Voorbeelden gekregen van toepassingen van resultaatsturing en -verantwoording in de uitvoeringspraktijk in het sociaal domein.
Doelgroep
De workshop is bestemd voor managers, stafleden en kwaliteitsmedewerkers van (jeugd)zorg en welzijnsinstellingen.
Programma
Deel 1: Overzicht, methoden en discussie
In dit eerste deel van de workshop wordt gereflecteerd op de mogelijkheden en methoden van resultaatsturing en - meting. Thema's zijn onder meer: veranderingen in (gemeentelijke) sturing, resultaatsturing in diverse vormen, welke typen resultaat kun je onderscheiden?, hoe gaan instellingen strategisch om met resultaatsturing en hoe voorkomen ze perverse effecten en bureaucratisering?
Deel 2: Toepassing op de eigen praktijk en reflectie
Het tweede deel richt zich op het maken van meetbare resultaatafspraken, gericht op de effectiviteit van de geleverde zorg of welzijnsdienst. Hoe worden de resultaten gemeten en door wie? Hoe voorkom je onnodige administratieve lasten daarbij? Hier werken de cursisten voorbeelden uit de eigen praktijk uit.
Workshopleider
Drs. Frits van Vugt MPA
adviseur van en onderzoeker bij vele gemeenten (sociaal domein) vanuit zijn bureau Public Consultancy
vanuit diverse lokale rekenkamers onderzoek gedaan naar zowel de transitie als de transformatie van de jeugdzorg en de Wmo
trainer op het gebied van o.a. outcome sturing, subsidiebeleid, onderhandelen en creativiteitstechnieken
voormalig manager en strateeg bij gemeenten op het gebied van welzijn, zorg, onderwijs en beleidscontrol
Datum, locatie en prijs
7 april, 13.30 - 16.45 uur, te Utrecht
Deelnameprijs
€ 199
Inschrijven
Schrijft u hier in!